I kveld kupper Obama seks tv-stasjoner

Tidenes reklameframstøt går på lufta på millioner av tv-skjermer samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ORLANDO, Florida (Dagbladet.no): Om ikke terrorister angriper eller Sarah Palin setter fyr på det amerikanske flagget i løpet av dagen, vil Obama og hans våpendragere dominere nyhetsbildet fullstendig i kveld amerikansk tid.

Enormt oppkjøp

Klokka 20 EDT, 01.00 norsk tid, i beste sendetid i USA, overtar Obama sendeflaten til hele seks store tv-kanaler; CBS, NBC, Fox, Univision, BET og TV One; med en forhåndsinnspilt valgkampreklame som er ventet å være i et slags talkshow-format.

Det mest oppsiktsvekkende er at seansen skal vare i en halv time - et svært kostbart stunt som føyer seg inn i rekken av ting i denne valgkampen som aldri har skjedd tidligere.

Ifølge CNN skal kjøpet av tv-halvtimen ha kostet Obama-kampanjen rundt 5 millioner dollar, omlag 34 millioner kroner.

Demokratene har foreløpig sagt svært lite om innholdet i det som kanskje vil framstå som en slags valgkamp-avrundende tale til nasjonen på riksdekkende tv.

Om man skal dømme ut fra en nylig beskjed til tilhengerne hans, prøver Obama også å gjøre en telefondugnad ut av tv-sendingen:

«PS: På onsdag 29. oktober kommer støttespillere til å samles i hjem over hele landet for å se Baracks 30 minutters primetime-presentasjon og for å ta telefoner til velgere i vippestater», skrev kampanjen i går i en epost som egentlig handlet om valgkampen i Pennsylvania.

KJØPER TV-KVELDEN:  Det knytter seg stor spenning til hva Obama vil bruke den 30 minutter lange TV-tiden han har kjøpt seg i kveld. Foto: Scanpix
KJØPER TV-KVELDEN: Det knytter seg stor spenning til hva Obama vil bruke den 30 minutter lange TV-tiden han har kjøpt seg i kveld. Foto: Scanpix Vis mer

Spekulasjonene rundt den svært spesielle tv-sendingen har også nådd satirikerne de siste dagene, og på lørdag ble stuntet på Saturday Night Live framstilt som en «Obama-varieté» med blant annet en dansende Bill Clinton og en syngende Michelle - noe Obama angivelig skulle ha besluttet å gjøre i stedet for den opprinnelige planen fordi han uansett leder så mye på meningsmålingene:

Første kveld med Bill

Like etter det innspilte Obama-showet er over på tv, går presidenkandidaten i 21-tida imorgen lokal tid på podiet i et stort valgkamparrangement utenfor Orlando i Florida, sammen med selveste Bill Clinton.

Selv om både Bill og Hillary Clinton har drevet intensiv valgkamp for Obama de siste ukene, er det første gang Bill og Barack står på samme scene i en slik setting, noe som i seg selv vil sørge for vegg-til-vegg-dekning i mediene. Fellesopptredenen med de to stjernepolitikerne, som for bare måneder siden slåss med svært bitre ordvekslinger i nominasjonsvalgkampen, vil også gi voldsom oppmerksomhet i Florida - en delstat McCain i praksis er nødt til å vinne om han skal ha seiersmuligheter nasjonalt.

For å toppe kvelden skal Obama også være gjest, via satellitt fra Florida, i populære og svært Obama-vennlige The Daily Show, som med sine venstredreide fiktive nyhetssendinger har rykte på seg for å ha større innflytelse på unge velgere i USA enn de virkelige nyhetskanalene som satirikerne parodierer.

John McCain, som også er Florida i dag, men på mer nedtonede arrangementer, er imidlertid ikke helt satt ut av spill på mediefronten. Han skal i morgen være gjest på talkshowet Larry King Live på CNN, som fikk tilbud men takket nei til Obamas reklameoppkjøp.

Om det er nok for å demme opp mot Obamas superonsdag er kanskje tvilsomt.

Obamas kontroversielle beslutning om å takke nei til offentlige valgkampmidler har gjort at han kan samle inn så mye penger han klarer utenfor det vanlige systemet. Det har blant annet medført at han i valgkampinnspurten kan teppebombe tv- og radiokanaler med langt flere reklamer enn McCain - og altså uhørte stunt til 34 millioner kroner stykket.

I kveld kupper Obama seks tv-stasjoner

Ifølge RealClearPolitics.com, som viser gjennomsnittet av de siste meningsmålingene, ligger Obama an til å få 50 prosent av stemmene, 5, 9 prosent foran McCain med 44,1.

IKKE SATT UT AV SPILL: John McCain er gjest på talkshowet Larry King Live i kveld. En opptreden som ikke koster ham en krone.
VIL HUN SYNGE? Det spekuleres i om vi i kveld vil få se en dansende Bill Clinton eller en syngende Michelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer