Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I kveld må dere hjelpe meg

Og Åge Aleksandersen skapte lys og varme for minst 15 000 i plaskregn i Trondheim.

 LYS OG VARME:  Åge Aleksandersen fikk den hejlpen han ba om på torget i Trondheim. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet.
LYS OG VARME: Åge Aleksandersen fikk den hejlpen han ba om på torget i Trondheim. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Sjelden har en julikveld i plaskregn minnet så lite om lys og varme og om muligheter til i det hele tatt å få fyr på en fakkel.

Men en tydelig preget Åge Aleksandersen greide å bidra til at et overveldende folkehav på torget, minst 15 000 mennesker, gikk ut i fakkeltoget i en lysere stemning enn da den timelange minnestunden startet.

Åtte trøndere er døde eller savnet i massakren på Utøya, fem av dem fra Trondheim.

Kjente noen som er døde - Jeg kjente personlig noen som er døde. Jeg har skjønt på nettet at folk gjerne vil høre «Lys og varme», sa rockelegenden i at radiointervju like før han gikk på scenen.

Og da han kom ut foran folkehavet, sa han bare:

- Dere må hjelpe meg i kveld.

Og hjelp til allsang fikk han.

Fra tragedie til sort hull Trondhjemmer, tidligere AUF-leder og statsråd Trond Giske, har vanligvis ikke problemer med å få framført sine budskap. I kveld hadde også Giske problemer.

- Dette er talen som aldri skulle vært holdt. Jeg var på ferie i Portugal. Først så jeg de absurde tv-bildene av regjeringsbygget og mitt eget kontor. Men så ble tragedien omgjort til et stort, sort mareritt. Dette var enn overlagt, bestialsk angrep mot uskyldige ungdommer. Selv om tårene regner fra himmelen idag, vet vi at det vil komme lysere tider. Vi skal ta vare på skjønnheten og varmen, appellerte Giske, som skrøt av den støtten folk i andre partier og organisasjoner har vist etter massakren.

 STERKT PREGET:  Statsråd og tidligere AUF-leder Trond Giske sammen med nestleder i Sør-Trøndelag AUF, Audun Otterstad, som var til stede på Utøya . Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet.
STERKT PREGET: Statsråd og tidligere AUF-leder Trond Giske sammen med nestleder i Sør-Trøndelag AUF, Audun Otterstad, som var til stede på Utøya . Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet. Vis mer

Flere av AUF-erne fra Trondheim og Sør-Trøndelag, som kom fysisk uskadd fra marerittet på Utøya, deltok på minnestuden i Trondheim. Blant dem var nestleder Audun Otterstad i Sør-Trøndelag AUF.

Heroiske båtførere - Det var helt forferdelig, umennekselig og ubeskrivelig. Vi har opplevd ondskap som ikke har livets rett, sa Otterstad og rettet en stor takk til alle som risikerte sine egne liv for å redde andre.

Han takket spesielt båtmannskapene som styrte rett mot det han kalte «desperadoen» for å plukke opp folk fra vannet.

Han søkte trøst i den etterhvert så klassiske vurderingen til stortingsrepresentant Stine Renate Håheim etter at hun var blitt berget fra kulkene:

- Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.

 FAKKELTOG:  Minst 15 000 mennesker deltok i fakkeltoget etter minnestunden i Trondheim sentrum. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet.
FAKKELTOG: Minst 15 000 mennesker deltok i fakkeltoget etter minnestunden i Trondheim sentrum. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet. Vis mer