Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I kveld samles folk i sorg over hele landet

- En spontan idé, sier arrangøren av rosetoget i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Går du i tog? Send inn bilde fra din by! MMS til 2400 eller [email protected]

(Dagbladet): Klokka 18 i kveld samles tusenvis av nordmenn over hele landet seg for å gå i fakkeltog til minne for ofrene for bombeattentatet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Vi har fått inn bilder fra lesere over hele landet: Gatene i Stavanger, Oslo, Trondheim, Kristiansand, Tromsø, Narvik, Jessheim, Tønsberg, Tvedestrand og i en rekke andre byer og tettsteder er i kveld samlet av mennesker i sorg.

Et folkehav har samlet seg i Oslo sentrum. Hele rådhusplassen er full av folk med gule, røde og hvite roser. Flere melder på facebook om at båtene fra nesodden er så fulle at ikke alle kommer seg med innover mot byen.

I Trondheim har folk samlet seg på torget i pøsende regn. Tidligere AUF-leder Trond Giske har holdt en appell og Chand Torsvik, Åge Aleksandersen og Ulf Rines har sunget for den store folkemengden.

I Bergen har en enorm folkemengde møtt opp. Da toget hadde gått i omtrent en time stod det fortsatt mennesker i kø for å få begynne å gå.

- Handler om å hjelpe mennesker Terje Bratland hadde samlet seg sammen noen venner etter terrorhandlingene på fredag da han spontant opprettet en facebook-gruppe.  

- Det handler om at jeg er glad i mennesker, liker å hjelpe mennesker og vil vise at jeg bryr meg. Det er en stor tragedie som har rammet det norske folk, det berører oss alle, sier han til Dagbladet.

Nå oppgir over 58 000 personer at de ønsker å delta i toget bare i Oslo.

- Positive ringvirkninger At så mange nå ønsker å delta har overrasket Bratland positivt.

- Alle snakker om dette, ikke bare på Facebook.Det har spredt seg til andre byer, og har hatt en ringvirkning som er veldig positiv, sier han.

Han understreker at rosetoget i hovedstaden ikke er et politsik arrangement.

Rakkestad
kristiansand
Mosjøen
Ørsta
Sarpsborg
Youngstorget i Oslo
Fredrikstad
Ålesund
Skien
Sarpsborg
Oslo
Stavanger. Foto: Pernille Nilsen
Voss
Fredrikstad
Trondheim
Ålesund
Drammen
Gjøvik
Det regner i Trondheim, men gatene er fulle av mennesker.
Mosjøen
Stvanger. Foto: Kjetil hagen
Breiavannet i Stavanger
AUF gikk i toget i Stavanger
Ørsta
- Vi er desverre ikke hjemme i Oslo, men min datter Freja (4,5) og jeg har vært og tent fakler til minne om de som døde i tragediene på fredag. Hilsen, Lill og Freja Hjønnevåg, på ferie i Solund.
Harstad
Ski i Follo
Larvik
Halden
Et enormt menneskehav viser sin støtte og kjærlighet til på berørte av terrorhandlingene.
En jente bærer roser til minne om terrorofrene.
Folk har samlet seg i Tønsberg i kveld.
Store mengder mennesker er ute i gatene i Ålesund.
Jenny Grøtheim (17) i fakkeltog i Trondheim. Foto: Øystein Andersen
Fullt av mennesker i Oslo
Kirkenes
Karl Johans gate i Oslo
Kristiansand
Stavanger
Sandefjord

- Dette handler å vise om at vi bryr oss om hverandre. Vi vil stå samen og vise de berørte kjærlighet, som bror og søster, hånd i hånd, sier han.

Bratland fikk etterhvert hjelp av andre privatpersoner og Amnesty International Norge til å gjennomføre arrangementet.

- De må få all kreditt for dette. Uten det flotte teamet hadde det ikek vært mulig, sier han.

Stoltenberg og Kronprins Haakon I Oslo oppfordres folk, på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, til å kjøpe en rose for å ta med seg til toget i stedet for en fakkel. Det ble ganske fort klart at minnesmarkeringen i Oslo ikke kunne gjennomføres som en sørgemarsj fordi det rett og slett kom for mange mennesker.

Jens Stoltenberg, Kronprins Haakon, AUF-lederen Eskil Pedersen, Oslos ordfører Fabian Stang og Dilek Ayhan, daglig leder for Alarga vil talte til folkemengden.

-  I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet. Vi har valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for, sa kronsprinsen som holdt den første appellen på Rådhusplassen.

«Markeringen skal være en stille markering for og med berørte og arrangørene ber om å avstå fra bruk av paroler eller logoer fra organisasjoner og politiske partier og heller ta med roser i alle farger», står det på facebook-gruppen.

FULLT AV LYS: Tusenvis av mennesker har de siste dagene lagt ned blomster og lys til minne for terrorofrene utenfor domkirken i Oslo.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
FULLT AV LYS: Tusenvis av mennesker har de siste dagene lagt ned blomster og lys til minne for terrorofrene utenfor domkirken i Oslo. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer