- I kveld sitter han alene på cella. Tjostolvs stol er tom

Det var Joshua French som fant Tjostolv Moland død på cella søndag morgen, ifølge Kari Hilde French.

I SORG: Kari Hilde French er mor til Joshua French som satt fengslet i Kongo med avdøde Tjostolv Moland. Arkivfoto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
I SORG: Kari Hilde French er mor til Joshua French som satt fengslet i Kongo med avdøde Tjostolv Moland. Arkivfoto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kari Hilde French skriver at det var sønnen, Joshua French, som fant Tjostolv Moland (32) død på fengselscella i Kinshasa i DR Kongo søndag morgen.

- Det er en sorgens dag. Vår familie har grått mange tårer over Tjostolvs død. Hvordan Moland-familien har det, kan vi ikke en gang forestille oss. Og hvordan Joshua har det orker jeg heller ikke å tenke på, skriver hun på nettstedet freemolandandfrench.com søndag kveld.

- Da han ringte meg for siste gang i ettermiddag var han på vei til cella for å låses inn, alene. Der sitter han i kveld ved plastbordet. Tjostolvs plaststol er tom. I samme celle hvor han fant sin venn død, skriver hun videre.

Advokat Hans Marius Graasvold har snakket med Joshua French i dag.

Moland og French under rettssaken i 2010.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Moland og French under rettssaken i 2010. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Dette kom som et sjokk på ham, og han er dypt rystet og i sorg. Men han er en rasjonell fyr og takler dette etter forholdene bra, og får den hjelpen han trenger, sier Graasvold.

I likhet med Knut Moland - Tjostolv Molands far - tar Kari Hilde French et oppgjør med norske myndigheter som hun mener ikke har gjort nok for å få de to drapsdømte nordmennene hjem fra de elendige soningsforholdene i kongolesiske fengsler.

- Nå er nok nok. La det bli en storm mot UD og våre myndigheter. Skriv, ring, send sms og mailer til UD, statsminister, justisminister og våre norske politikere, skriver hun.

- Som Knut Moland har skrevet i sin blogg i kveld, er dette også en skammens dag for Norge.

DØD Tjostolv Moland ble 32 år gammel.  
Foto: Heiko Junge / Scanpix
DØD Tjostolv Moland ble 32 år gammel. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Norske myndigheter har lenge prøvd å få til en soningsoverføring for de to fangene. UD sendte et forslag til en utleveringsavtale for Moland og French til kongolesiske myndigheter for over et år siden.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ville på søndagens pressekonferanse ikke utelukke at norske myndigheter kunne gjort mer i saken.

- Jeg mener det er veldig viktig ikke å si at man har gjort alt man kunne, for man skal alltid stille seg det spørsmålet. Det jeg kan si er at det ikke finnes noen sammenlignbar sak, veldig mange her på huset har jobbet på fulltid med dette. Vi har hatt mange kontakter, og vi har også samarbeidet nært med kontakter i Kongo uten å lykkes. Dette er ting vi har gjort, men jeg vil ikke si at det ikke er ting vi kunne ha gjort annerledes, sa han.

Kari Hilde French har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.