I kveld spiser barna dine godteri som inneholder denne lusa

Får du rødt godteri i godteposen i kveld, er sjansen stor for at den inneholder stoffer fra insekter.

 FARGER:  Cochenillelusen er en type skjoldlus. Fra den framstiller man fargestoffet Karmin. I Norge går Karmin under navnet E120, og farger blant annet godteriet ditt rødt. Foto: Scanpix
FARGER: Cochenillelusen er en type skjoldlus. Fra den framstiller man fargestoffet Karmin. I Norge går Karmin under navnet E120, og farger blant annet godteriet ditt rødt. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): E120 heter et av mange E-stoffer som gir farge til mat. E120s egentlige navn er karmin, og det kan bare utvinnes på én måte: fra insekter.

Karmin kommer fra en type skjoldlus kalt Cochenillelusen, og er blitt brukt for å gi rødfarge til alt fra kosmetikk til klær i århundrer.

Produkter fra de store norske godteriprodusentene Nidar og Brynild inneholder stoffet, og er populære å få og gi bort i kveld, på Halloween.

Lister opp Hos Nidars sortiment av godteri dreier det seg om flere produkter: Hobby, Stratos spragleknas, de rosa bitene i Nidars favoritter, halspastillen Doc med honning- og sitronsmak, og de rosa marsipanhjertene i posene med julemarsipan.

Noen rosa godtebiter fra smågodthyllen inneholder også stoffet.

- Ut fra en helhetsvurdering er det E120 som er best egnet til å gi riktig rødfarge i de aktuelle produktene, sier Marthe Bogerud Schomacker, kommunikasjonsrådgiver i Orkla til Dagbladet. Det er Orkla som eier Nidar.

Er en naturlig råvare Kommunikasjonsrådgiveren forteller videre at selskapet hele tiden tar vurderinger av hvilke råvarer de skal bruke i sine produkter.
På spørsmål om de skjønner at folk kanskje blir overrasket over at det er stoffer fra insekter i godteriet deres, svarer kommunikasjonsrådgiveren slik:

- Naturlige råvarer må komme fra naturen. I dette tilfellet kommer den røde fargen fra en lus som er rik på rødfarge. Produktene våre inneholder ikke lus, men fargen fra lus som blir ekstrahert ut.

Ingen gode alternativer Et alternativ til E120 er naturlige planteekstrakter. I Laban seigmenn byttet Nidar ut E120 med nettopp dette.

Det er imidlertid ikke mulig å gjøre med de resterende produktene, fordi planteekstraktene ikke tåler så høy temperatur, forteller Schomacker.

- Et annet alternativ er da å bruke azofargestoff, men det ønsker vi ikke å bruke fordi disse kan skape allergiske reaksjoner.

Inneholder lusestoff Brynildgruppen, som blant annet produserer løsvektsmågodt, har ikke hatt anledning til å sammenstille en liste over hvilke av deres produkter som inneholder karmin.

De bekrefter imidlertid at stoffet er en del av flere av deres produkter.

Freia, som eies av Mondeles international, har ikke besvart Dagbladets henvendelser om noen av deres produkter inneholder stoffet.

 INNEHOLDER E120:  Noe av godteriet i denne posen inneholder fargestoffer fra lusa. Foto: Nidar
INNEHOLDER E120: Noe av godteriet i denne posen inneholder fargestoffer fra lusa. Foto: Nidar Vis mer