I kveld treffer ekstremværet «Lena» Vestlandet

Meteorologisk institutt varsler vindkast opp mot 35 meter i sekundet.

EKSTREMVÆR: Ekstremværet «Lena» treffer i kveld Vestlandet med full styrke. Vindkast opp mot 35 meter i sekundet er varslet i fjordene. Foto: Meteorologisk institutt
EKSTREMVÆR: Ekstremværet «Lena» treffer i kveld Vestlandet med full styrke. Vindkast opp mot 35 meter i sekundet er varslet i fjordene. Foto: Meteorologisk instituttVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt har i dag sendt ut et varsel om ekstremvær for Vestlandet sør for Stad i dag. Uværet har fått navnet «Lena» og kommer til å ha en vindstyrke som klassifiserer til sterk storm, altså 30 meter i sekundet.

- Vi har varslet sterk storm som også kan inneholde vindkast opp i 30-35 meter i sekundet, sier meteorolog Berit Hagen ved Meteorologisk institutt i Bergen til Dagbladet.

Det er et kraftig lavtrykk som ligger over sørlige deler av Nordsjøen som forårsaker dette ekstremvarselet. Noe som ifølge meteorologen er uvanlig på denne tida av året.

- For sesongen er dette uvanlig. På sommeren er det ikke vanlig med så kraftige lavtrykk.

Mye løse gjenstander Berit Hagen sier også det ikke er sikkert de hadde sendt ut et ekstremvær-varsel hvis ikke det hadde vært for at det var sommer. Slike vindstyrker er mer vanlig på høsten og vinteren.

- Med tanke på antallet båter som er ute å sjøen, ulike festivaler som blir arrangert, og mye løse gjenstander valgte vi å sendte ut varselet, sier hun til Dagbladet.

Derfor oppfordrer hun folk på Vestlandet til å bruke litt tid på å rydde opp det som ligger løst. Alt fra hagemøbler og trampoliner, til å fortøye båtene sine ordentlig.

- Vi har erfart tidligere at de plutselige vindkastene kan være mest ødeleggende, sier Hagen.

Ytterst langs kysten, utenfor skjærene, vil det bli bølger opp mot 4-6 meter.

Rogaland først ut Det kraftige lavtrykket som nå befinner seg sør i Nordsjøen vil bevege seg nordover utover kvelden og natta. Det er Rogaland som vil merke ekstremværet først.

- «Lena» vil gi sørøstlig vind over Vestlandet med sterke vindkast i fjorder. Rogaland vil merke dette først, før lavtrykket beveger seg nordover, sier meteorologen.

Ekstremværet vil ikke ifølge Hagen ramme Vestlandet nord for Stad, men kommer til å fortsette utover natta.

- Vi forventer at det vil være over i morgen tidlig, sier hun. 

STERK STORM: Det kraftige lavtrykket ligger nå over de sørlige delene av Nordsjøen. Dette bildet ble tatt klokka 11.30 i dag. Foto: Meteorologisk institutt
STERK STORM: Det kraftige lavtrykket ligger nå over de sørlige delene av Nordsjøen. Dette bildet ble tatt klokka 11.30 i dag. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer