I kveld våkner dette romfartøyet fra dvale

Skal studere Pluto.

SKAL PASSERER PLUTO: «New Horizon — NASA's Pluto-Kuiper Belt Mission»  er en ubemannet romferd og et prosjekt i regi av NASA som for øyblikket er på vei mot dvergplaneten Pluto. Den er forventet å bli den første romsonden til å studere Pluto og dens måner Charon, Nix, Hydra, Kerberos og Styx. Den 478 kg tunge sonden ble skutt opp 19. januar 2006, med forventet ankomst den 14. juli 2015. Deretter vil man forsøke å sende sonden forbi et eller flere Kuiper-legemer. Illustrasjon: NASA/JHUAPL/SwRI
SKAL PASSERER PLUTO: «New Horizon — NASA's Pluto-Kuiper Belt Mission» er en ubemannet romferd og et prosjekt i regi av NASA som for øyblikket er på vei mot dvergplaneten Pluto. Den er forventet å bli den første romsonden til å studere Pluto og dens måner Charon, Nix, Hydra, Kerberos og Styx. Den 478 kg tunge sonden ble skutt opp 19. januar 2006, med forventet ankomst den 14. juli 2015. Deretter vil man forsøke å sende sonden forbi et eller flere Kuiper-legemer. Illustrasjon: NASA/JHUAPL/SwRI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld, et sted omtrent 4,7 milliarder kilometer ute i verdensrommet, skjer det noe. Da er romsonden «New Horizon» programmert til våkne fra dvalen den har ligget i gjennom store deler av sin nesten ni år lange ferd gjennom solsystemet vårt.

Når «New Horizon» har gått i dvale, har den gjort det av samme grunn som når strategien tas i bruk i dyreriket: for å spare enegi. Romsomden har ligget i dvale i periodevis, ofte i måneder av gangen, i tilsammen fem år. Mens den sovende sonden har seilt gjennom rommet, har den bare brukt energi på å sende et ukentlig «pling» hjem til Nasa - for å gi beskjed om at den har det greit.    Når «New Horizon» våkner til live i kveld klokka 21.00 norsk tid, skjer det fordi den nærmer seg sitt mål: dvergplaneten Pluto.

Signalet romsonden sender etter at den har avbrutt dvalen, vil ta fire timer før det når jorden. Deretter vil NASAs forskere bruke omtrent seks uker på å sjekke at alle systemene fungerer som de skal, før romsoden skal ta Pluto i nærmere øyesyn, som er forventetet å ta til for fullt 15 januar 2015.

«New Horizon» skal ikke lande på den tidligere planetens overflate. Planen er å fly over den og ta bilder. I dag er romsonden fortsatt nærmere 280 millioner kilometer unna Pluto, men i midten av april vil den være nærme nok til å ta bedre bilder enn Hubble-teleskopet, skriver Wired, som siterer NASA-forsker Hal Weaver fra en pressekonferanse i november:       «Deretter blir det bare bedre og bedre».  I juni og juli vil romsoden være nære nok til å kunne studere Plutos geologi. 14 juli 2015 er dagen da romsonden ifølge NASAs beregninger vil være nærmest det omdiskuterte himmellegemet. Da vil den passere under 10 000 kilometer fra dvergplanetes overflate - i en hastighet på over 50 000 kilometer i timen - mens romsondens kamerarer knipser i vei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer