SVARER PÅ KRITIKKEN: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen står på sitt. Foto: SCANPIX.
SVARER PÅ KRITIKKEN: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen står på sitt. Foto: SCANPIX.Vis mer

I lakse-krig med Solheim

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er i krig med Miljøverndepartementet og Erik Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er i krig med Miljøverndepartementet og Erik Solheim etter å ha kommet med forslag om at oppdrettssaker skal hastebehandles i forvaltningen.

- Vi har gått mange runder på dette. Dette er et ledd i å gjøre det vanskelig for miljøforvaltningen å få til gode miljøreguleringer, sa statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet til Dagbladet i går. Frederic Hauge kalte forslaget et forsøk på å kastrere Erik Solheim.

Ministeren svarerEtter flere dager i taushet svarer fiskeriministeren på kritikken. Hun mener miljømyndighetene ikke har forstått saken.

- Det handler om områder som allerede er satt av til akvakultur. I forkant er det gjort grundige avveininger der alle berørte instanser er blitt hørt. Når jeg foreslår dette, er det knytt til forvaltningsreformen og situasjonen i havbruksnæringa. Nå mer enn noen gang er det viktig å ta i bruk i de lokalitetene som er best for miljøet, og at en ikke må vente i månedsvis. Det vil forbedre situasjonen og er et viktig miljøtiltak.

- Har ikke miljømyndighetene skjønt at dette er et miljøtiltak?

«KASTRERT»: Frederic Hauge sier til Dagbladet at fiskeriministerens forslag er en kastrering av miljøvernminister Erik Solheim. Foto: SCANPIX.
«KASTRERT»: Frederic Hauge sier til Dagbladet at fiskeriministerens forslag er en kastrering av miljøvernminister Erik Solheim. Foto: SCANPIX. Vis mer

- Nei, det kan se ut som om de ikke har det, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Henges utForslaget er lagt på bordet for å bedre rammebetingelsene for oppdrettsnæringa. Fiskeriministeren, som selv er oppdretter, synes  saksbehandlinga går for tregt, og vil innføre tidsfrister. Hvis disse ikke overholdes, skal fiskerimyndighetene kunne avgjøre sakene uten uttalelser fra fylkesmenn og kommuner. De tregeste skal kunne henges ut på internett. Miljøverndepartementet, Klima- og forurensingsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning karakteriserer forslaget som «meget uheldig» og «merkelig». De mener at det ikke finnes grunnlag for en slik særbehandling, og mener tvert imot at saksbehandlingen bør bli grundigere.

- Behandlingstida kan bli på i overkant av ett år. Den tidsfristen de vil få er i realiteten fire måneder. Hvis det er kort saksbehandlingstid, blir jeg litt i tvil, sier Lisbeth Berg-Hansen.

- Hvorfor skal oppdrett prioriteres foran andre bransjer?

I KONFLIKT: - Jeg synes ikke det er naturlig at oppdrettsnæringa skal spesialbehandles, sier statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen. Foto: SCANPIX.
I KONFLIKT: - Jeg synes ikke det er naturlig at oppdrettsnæringa skal spesialbehandles, sier statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen. Foto: SCANPIX. Vis mer

- Jeg er innmari tilhenger av effektivitet i forvaltinga. Jeg synes ikke en saksbehandling i årevis kan forsvares uansett hva det gjelder. Det kan ikke være sånn at fordi vi ikke får det til på andre områder, skal vi heller ikke gjøre det for akvakultur, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Striden innad i regjeringen vil hun ikke kommentere. Det vil heller ikke Erik Solheim.

«Jeg vil ikke si noe mer om denne saken så lenge den er til behandling i regjeringsapparatet», skriver han i en sms til Dagbladet.