<strong>MAKTSKIFTE:</strong> Visepresident Nicolas Maduro (til venstre) har overtatt makta som midlertidig president i Vebnezuela, men ifølge grunnloven er det presidenten i parlamentet, Diosdado Cabello (til høyre), som skulle ha overtatt nå og utskrevet nyvalg av president. Her vokter de kista med den døde. Bildet er utgitt av presidentpalasset Miraflores. Foto: REUTERS / Scanpix / Palacio Miraflores
MAKTSKIFTE: Visepresident Nicolas Maduro (til venstre) har overtatt makta som midlertidig president i Vebnezuela, men ifølge grunnloven er det presidenten i parlamentet, Diosdado Cabello (til høyre), som skulle ha overtatt nå og utskrevet nyvalg av president. Her vokter de kista med den døde. Bildet er utgitt av presidentpalasset Miraflores. Foto: REUTERS / Scanpix / Palacio Miraflores Vis mer

I landesorgen bryter Venezuela grunnloven

Visepresident Nicolás Maduro har overtatt makta i Venezuela, i strid med grunnloven, og han anklager fiender for å ha drept president Hugo Chávez med kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venezuela er i landesorg i sju dager. President Hugo Chávez skal gravlegges fredag. I går ettermiddag (kveld i Norge) ble kista med avdøde ført gjennom gatene i hovedstaden Caracas fra Militær-hospitalet til Militær-akademiet, hvor han skal ligge på likstrå. Tusener av personer fulgte kista, et folkehav i rødt, med avdødes mor, Elena, fremst. Statsledere fra hele Latin-Amerika ventes til Caracas. Presidentene fra Argentina, Cristina Fernández, fra Bolivia, Evo Morales, og fra Uruguay, José Mujica, var allerede på plass.

Bryter grunnloven
Samtidig gjorde lederne i Venezuela et brudd på sin grunnlov. Det skulle ha vært presidenten i parlamentet, Diosdado Cabello, som skulle ha overtatt som midlertidig president. Han skulle så utskrive nyvalg av president innen tretti dager. Men utenriksminister Elías Jaua kunngjorde i går at visepresident Nicolás Maduro, som Chávez utpekte som sin etterfølger, tar over midlertidig.

Cabello var også fraværende da Maduro tirsdag kunngjorde dødsfallet, sammen med statsrådene og den militære overkommandoen. Dette skal skyldes at mora til Cabello døde søndag og han skulle derfor være opptatt i familien. Men det virker som landets politiske institusjoner ikke lever helt etter sine egne regler i den unntakstilstanden som har oppstått etter tapet av den eneveldige lederen.

«Sprøytet inn kreft»
Nicolás Maduro, nå midlertidig statssjef på tvers av grunnloven, har dessuten framsatt noen oppsiktsvekkende, men vage, påstander om dødsfallet til president Chávez. Han påstår framtida vil avsløre at «kreften ble sprøytet inn» i Chávez.

- Vi nærer ingen tvil om at øyeblikket vil komme i historien da en kommisjon kan bekrefte og vise at comandante Chávez ble angrepet med denne sjukdommen, hevdet Maduro.

- Chávez ga offentlig uttrykk for sitt syn på dette, og vi nærer ingen tvil om at de historiske fiendene lette etter et punkt for å skade helsa til president Chávez, sa han videre.

Arafat og Bolívar
Maduro sammenliknet med den palestinske lederen Yassir Arafat, som døde i 2004 og som noen mistenker ble drept ved forgiftning.
Her er det verd å huske at Chávez forsøkte å bekrefte påstanden om at Simón Bolívar, det ideologiske forbildet til Chávez, frigjøringshelten i Venezuela og fem andre land i Latin-Amerika, døde av forgiftning i Colombia i 1830. En kommisjon gravde opp hans jordiske levninger i 2010 uten å komme til sikre slutninger.

«Død på Cuba»
Norsk-venezuelanske Thor Halvorssen den yngre, som står bak Oslo Frihetsforum og er sønn i en rik familie som utvandret fra Norge til Venezuela, har også en oppsiktsvekkende påstand om dødsfallet. Han hevder Chávez døde på Cuba i januar, og påstår å ha flere gode kilder for dette, ifølge Aftenposten. Familien Halvorssen har i alle år vært sterke motstandere av Chávez og tilhørte den gamle eliten i landet. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer