I lekegrinda

Nå vil fotballklubbene ha rettighetene til meningene dine også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER LENGE siden Vålerenga hadde Bislett som lekegrind og replikkene satt løst både i Nordre Sving, på Store Stå og på venstrebacken. Nå er det slutt på ståplasser og det rasjoneres også med replikkene, inkludert de skriftlige. I forrige serierunde mislikte Start-ledelsen banneret «En konge, en Nordlie» så sterkt at de fikk det bort fra tribunen. Som kjent ble Start-trener Tom Nordlie sagt opp fra stillingen sin uka før denne kampen.For nå skal også Start få ny arena og det er mens de øver seg på dette de begår overgrepet. Reaksjonen mot Nordlie-ytringen, som var like snill som navnet på supporterklubben «Menigheden», er nemlig både farlig og dum. Klubbene må ikke tro at fordi om fjernsynsrettighetene er til salgs, så kan alt kjøpes. For eksempel fritak for kritiske ytringer mot klubben.

DET ER mulig at noen politiske og kommersielle budskap bør henvises til andre debattfora, men å diskutere hjemmelagets disposisjoner er absolutt en del av både fotballen og rammen rundt kampen.Selv om Menigheden aksepterte Start-ledelsens ønske om å fjerne banneret «fordi det virket forstyrrende på fotballen», så bør andre fotballinteresserte betakke seg dersom fotballklubbene fortsetter å polere virkeligheten på denne måten. Her har selvsagt Fotballforbundet et klart ansvar. De har lojalt innført ethvert UEFA- og FIFA-direktiv, som om alle norske kamper er finaler i Mesterligaen. Rigide arenaregler er innført uavhengig av behov. Så følger altså klubbene opp med egne mer eller mindre vellykkede utspill. De treffer sjelden mål.

PÅ NORSKE eliteseriearenaer er det nå sikkerhetsregimer på nivå med en amerikansk flyplass. Arenaen er delt inn i blandede soner, bortelagssoner og andre soner. Skal du vite hvor mye det er igjen av overtiden, bør du sitte hjemme og se på TV 2. Det er nemlig bestemt at stadionurene skal stoppes på 45 minutter uansett hvor mange minutter dommeren har lagt til. Vil du vite hvordan det går i de andre kampene, kan det også være lurt å sitte hjemme. Også her er det noen klubber som mener kamputviklingen andre steder «kan virke forstyrrende på fotballen». Og det siste er altså at du også må passe på meningene dine.De nye stadionanleggene har bidratt til å skape en ny interesse for fotball. Som i USA er stadion blitt et utfluktssted for familier. Supporterklubber som før het Berme og Apeberg er blitt til Horder og Klan. Rølpedrikking er erstattet med pizza og grillmat. Arenaoppgraderingen har gitt en rekke positive effekter, men dersom det skapes for mye liksomvirkelighet, kan fort fotballen få resten av verden på for stor avstand.

VI KOMMER ikke tilbake til Vålerengas lekegrind. Bohemene er borte både på tribunen og på banen. Men det er mulig Start heller vil tilbake til tida da bortelaget var bønder og dommeren var horekunde eller iallfall homo. Da slipper iallfall klubbledelsen kritikk.