I FARE: Både tillitsvalgte, Naturvernforbundet og SV mener KrF og Venstre må bli tøffere overfor regjeringa i miljøspørsmål. Dette gjelder blant annet den omdiskuterte iskanten. Bildet viser et isfjell ved 80 grader nord, nordvest for Albert I-land på Spitsbergen. Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto / NTB Scanpix
I FARE: Både tillitsvalgte, Naturvernforbundet og SV mener KrF og Venstre må bli tøffere overfor regjeringa i miljøspørsmål. Dette gjelder blant annet den omdiskuterte iskanten. Bildet viser et isfjell ved 80 grader nord, nordvest for Albert I-land på Spitsbergen. Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

- I lengden er det umulig for et miljøparti å være med på en politikk som flytter iskanten nordover og som fyller fjordene med slam

Flere krever at Venstre og KrF legger hardere press på regjeringa i miljøpolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstres fylkesleder i Hordaland, Geir Kjell Andersland, er tydelig på at regjeringen ikke fører den politikken Venstre ønsker. Nå vil han at partileder Trine Skei Grande skal legge et større press på regjeringen.

- Regjeringens standpunkt i disse sakene er i konflikt med Venstres standpunkt. Men Venstre har en påvirkningsmulighet i samarbeidsavtalen, og det er ønskelig å presse regjeringen enda mer i riktig retning. Jeg håper at Venstre vil gå noen runder til her. Hvis ikke det går, må vi søke miljøavtaler med andre partier, sier Andersland til Dagbladet.

Også sentralstyremedlem og Venstre-ordfører i Eid, Alfred Bjørlo, innrømmer at partiet står overfor en utfordring dersom de ikke får snudd regjeringen i saken om deponi i Førdefjorden:

- Det er for tidlig å konkludere, men generelt så er det i lengden umulig for et miljøparti - enten det er Venstre, KrF eller Sv - å være med på en politikk som flytter iskanten nordover og som fyller fjordene med slam, sier Bjørlo.

- Bør gjøre mer Han mener det foreløpig ikke er riktig å trekke seg fra samarbeidet med regjeringen, fordi det ennå ikke finnes flertall på Stortinget mot Førdefjorden.

- Men klima og miljø må være prioritet nummer én for Venstre. Utfordringen akkurat nå er at vi ikke har et bedre alternativ, men jeg mener Trine Skei Grande og Venstre gjør det vi kan for å vinne dette, sier Bjørlo.

Også i KrFU begynner de å bli utålmodige:

- Det er ingen tvil om at KrF og Venstre bør gjøre mer på klimafronten. Derfor fremmer vi en resolusjon på landsmøtet om at Statens pensjonsfond utland må stille hardere miljøkrav, sier KrFU-leder Emil André Erstad til Dagbladet.

- I konflikt med Venstre Naturvernforbundet og SV trekker fram særlig fire saker der de mener regjeringa har sviktet miljøet, og hvor Venstre og KrF burde ha satt hardt mot hardt:

Sjødeponi i Førdefjorden
Flytting av iskanten
• Fortsatt kulldrift på Svalbard
Fornøyelseskjøring med snøscooter

- Det har vært en haglskur av forferdelig negativer saker for miljø og klima fra regjeringa siste halve året. Venstre og KrF er nødt til å sette mer makt bak sine miljøkrav framover, dette kan ikke fortsette. Da blir naturen en stor taper, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken til Dagbladet, og får støtte av SVs miljøpolitiske talsperson Heikki Eidsvoll Holmås:

- Det er Venstre og KrF som har innsatt regjeringen, og da har de også makt til å avsette regjeringen. For miljøpartier som KrF og Venstre, så bør miljøet være viktig nok til å sette regjeringssamarbeidet på spill. Så langt har de ikke vært villige til å gjøre det, og derfor blir de systematisk og skamløst overkjørt av regjeringa, sier Holmås.

- Vil kutte samarbeid Onsdag skrev Dagbladet at flere fylkesledere i Kristelig Folkeparti (KrF) mener de nærmer seg smertegrensa for hva partiet kan tåle i samarbeidet med regjeringspartiene - og da særlig Fremskrittspartiet (Frp).

Den betente striden rundt asylpolitikken har ført til et dårligere samarbeidsklima, og i skyggene lurer konflikten om søndagsåpne butikker.

- Jeg synes å merke et flertall som mener dette er noe vi bør komme oss ut av, sa fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF, Trude Brosvik, til Dagbladet.

- Haglskur av negative saker Nå seiler regjeringens miljøpolitikk fram som en ny hodepine for samarbeidspartiene. Tirsdag gikk Trine Skei Grande ut mot Jonas Gahr Støre i Dagbladet, og beskrev Arbeiderpartiets miljøpolitikk som feig.

Men det er altså flere som mener at Venstre og KrF bør feie for egen dør først.

- I regjeringserklæringen står det: «Den kloden vi skal overlate til våre barn skal være i minst like god stand som vi overtok den fra våre forfedre». Regjeringen gjør nå det motsatte. De kommer til overlate kloden i en mye verre tilstand enn da de overtok, sier Haltbrekken.

- Ikke i posisjon Til Dagbladet sa Grande at Venstre har tatt opp Førdefjorden med regjeringen mange ganger, men uten at det er blitt besvart.

- Vi har aldri kommet til en posisjon for å forhandle om det, sa Grande.  

Det får Holmås til å reagere:

OMSTRIDT: Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet. Spørsmålet om sjødeponi i Førdefjorden har skapt heftig debatt, og er i ferd med å bli en hodepine for KrF og Venstre. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OMSTRIDT: Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet. Spørsmålet om sjødeponi i Førdefjorden har skapt heftig debatt, og er i ferd med å bli en hodepine for KrF og Venstre. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi vet at når partilederne fra Venstre og KrF setter hardt mot hardt for å få en sak på forhandlingsbordet, så får de det på bordet, slik vi har sett i asylbarnsaken og i statsbudsjettet. Det er åpenbart at KrF og Venstre sitter musestille, og lar seg bli overkjørt i naturvernsaker. Det er helt uakseptabelt.

Haltbrekken i Naturvernforbundet presiserer at KrF og Venstre har hatt mange viktige miljøseiere siden 2013, med fortsatt vern av Vesterålen og Lofoten som den største. I tillegg mener Haltbrekken at de to partiene har sørget for en grønnere profil på statsbudsjettet.

- Men det er ikke tvil om at det blir behov for at KrF og Venstre stiller tøffere krav framover, sier han.

- Ikke tapt Venstres Ola Elvestuen, leder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, slår tilbake mot kritikken.
 
- Vi anser ikke noen av disse kampene for tapt. Vi vil fortsette å slåss for dem, og det vil også bli en viktig del av valgkampen. Vi er også bevisst det arbeidet som må gjøres for å opprettholde avtalen om Lofoten og Vesterålen.  

Han mener SV heller bør fokusere på å påvirke Ap, Høyre og Frp.  

- Venstre og KrF har vist på område etter område at vi har fått til langt mer i klimapolitikken siden regjeringsskiftet, enn det de rødgrønne fikk til på 8 år.

Valgforsker Bernt Aardal er ikke overrasket over at klima- og miljøspørsmål skaper spenning i samarbeidet:

- Det er ingen tvil om at disse sakene er en belastning på samarbeidet.

- Vil KrF og Venstre tåle at Førdefjorden blir realisert?

PRESSES: Partileder i KrF, Knut Arild Hareide. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRESSES: Partileder i KrF, Knut Arild Hareide. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det vil være stor belastning. Jo hardere et parti går ut på forhånd, jo vanskeligere vil det bli å godta et nederlag, sier han.

PRESSES: Partileder i Venstre, Trine Skei Grande. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PRESSES: Partileder i Venstre, Trine Skei Grande. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer