I løpet av ett minutt går hun fra blid kvinne til forslått voldsoffer

Video sjokkerer og provoserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Videoen av den unge serbiske kvinnen har de siste ukene gått som en farsott på nettet.

Snutten på ett minutt og 20 sekunder har fått navnet «Ett bilde om dagen i det verste året i mitt liv», og er så langt blitt sett av mer enn 3,8 millioner bare på Youtube. I tillegg har filmen spredd seg til en rekke internasjonale medier.

Reaksjonene på innholdet har vært sterke. Og innholdet i videoen er laget for å provosere.

- Søkelys på vold Fra å framstå som en glad og lykkelig kvinne, forvandler nemlig den unge jenta seg betraktelig i løpet av filmen. Det er tydelig at hun er blitt utsatt for kraftig fysisk vold.

Flere har spekulert på om videoen virkelig viser livssituasjonen til en ekte serbisk kvinne, eller om den var en del av en kampanje. Nå er det klart at det hele er et hittil svært vellykket stunt fra en serbisk organisasjon.

- Filmen var en del av en kampanje for å sette søkelys på vold i hjemmet, og for å hjelpe ofre i Serbia og områdene rundt. Det er opplagt at vold i hjemmet er et globalt problem, skriver en kampanjemedarbeider fra Fund B92 i en e-post til Dagbladet.

Halvparten har opplevd vold Organisasjonen skriver i en pressemelding at det er alarmerende statistikk fra Serbia som er bakgrunnen for videoen. Vold i hjemmet tok ifølge organisasjonen 11 liv i Serbia bare i de to første månedene av 2013.

De skriver videre at to av ofrene var barn på to og seks år.

Ifølge en FN-finansiert undersøkelse fra 2012, har 54,2 prosent av den kvinnelige befolkningen opplevd en form for vold i hjemmet. Når det gjelder fysisk vold står menn bak 90 prosent av vold i hjemmet mot kvinner.

- Hovedmålet vårt var å sette problemet på dagsorden, å få folk til å reagere på det og å få folk til å fortelle sine egne historier, sier Veran Matic, sjefen for Fund B92.

Fryktet ikke reaksjonene I tillegg ønsker organisasjonen å sette fokus på viktigheten av å opprettholde krisentrene i landet. I fjor ble krisesentre for kvinner i Serbia kontaktet av 3964 voldsofre. 268 kvinner og 242 barn fikk opphold, skriver B92.

Matic sier på organisasjonens egne hjemmesider at de ikke var redd for å bruke såpass sterke virkemidler i kampanjen.

- Vi hadde allerede erfaring med provoserende og sterke videoer. En sånn tilnærming gir bedre resultater og virker bedre i Serbia, noe vi også har sett i kampanjer mot kreft eller sult, sier han.

Norge på bunn Det vakte oppsikt i fjor da Norge feilaktig havnet på Europatoppen i partnerdrap.

Dagbladet avslørte den gang at informasjonen var feil. Samtidig ble det klart at drap på kvinner utgjør en stor andel av totalt antall drap i Norge, 41,4 prosent (tall fra 2009).

Men så man på hvor mange kvinner som ble drept per 100 000 innbygger var Norge derimot på bunn i Europa. Bare på Island og i Hellas blir det drept færre kvinner per 100 000 innbygger.