Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I magen til «Ismannen» kan forskerne ha funnet nøkkelen til nok et mysterium

5300 år gammel.

SVAR: Bakterier funnet i magen til 5300 år gamle Ötzi kan gi forskerne svar om datidens migrasjonsmønstre. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
SVAR: Bakterier funnet i magen til 5300 år gamle Ötzi kan gi forskerne svar om datidens migrasjonsmønstre. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ismannen Ötzi er med sine 5300 år verdens eldste celebritet, og siden oppdagelsen i 1991 har han besvart en rekke spørsmål forskerne hadde om hvordan folk i Europa levde på den tiden.

Nå skriver den britiske avisa The Guardian at Ötzi kan være nøkkelen til å løse nok et mysterium.

- Overraskende Forskere har funnet mikroorganismer i magen til den døde jegeren som kan kaste lys over hvordan mennesker migrerte på den tiden.

Da de testet mumiens mageinnhold, fant de en bakterie kalt Heliobacter pylori. Denne har utviklet seg på ulik måte avhengig av hvilken del av verden den lever i.

- Det var overraskende. Bakteriene vi fant i magen hans har mange likheter med en asiatisk variant. Dette er uventet da mesteparten av moderne europeere har en bakterie som likner mer på den man finner i nordafrikanere.

Dersom mageinnholdet til Ötzi er representativt, er det en indikasjon på at menneskene fra Nord-Afrika ennå ikke hadde blandet seg med folkegruppene fra Asia.

Omlag havparten av menneskene i verden har denne bakterien i magen. Den kan blant annet forårsake magesår, og spres hovedsakelig barn imellom.

Funnet i 1991 Det ble lenge antatt at Ötzi døde som følge av kulde og mangel på mat, men forskerne kunne etterhvert slå fast at han ble skutt og drept.

I jegerens venstre skulder ble det oppdaget en pilspiss, og en gruppe østerrikske vitenskapsmenn mener at Ötzi kan ha forsøkt å rømme fra en angriper og døde mens han gjemte seg. Siden ble kroppen omkranset av is, og har ligget nedfrosset helt til han ble funnet.

Ismannen var da også veldig godt bevart da han ble funnet av turister i 1991 i Ötzi-dalen. Da hadde han fremdeles fottøy av geiteskinn, øksen og buen hans lå like ved.

Ötzi ble funnet bare noen meter inne i Italia, men ble likevel hentet av østerrikske vitenskapsmenn, noe som har ført til en aldri så liten krangel mellom de to landene.Nå er kroppen permanent plassert i det arkeologiske museet i Sør-Tyrol i Balzano i Italia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media