MÅTTE TILSTÅ PÅ STATLIG TV: I mai måtte Zhang Lidong tilstå drap på direkten på den statlige tv-kanalen CCTV i Kina. Nå er han og datteren henrettet. Skjermdump: CCTV
MÅTTE TILSTÅ PÅ STATLIG TV: I mai måtte Zhang Lidong tilstå drap på direkten på den statlige tv-kanalen CCTV i Kina. Nå er han og datteren henrettet. Skjermdump: CCTVVis mer

I mai måtte han tilstå drap direkte på tv. Nå er han henrettet

Zhang Lidong og datteren henrettet i Kina for brutalt drap på kvinne i McDonald's-restaurant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En domstol i Kina melder på Weibo, en slags kinesisk hybrid av Twitter og Facebook, at Zhang Lidong og hans datter Zhang Fan er henrettet for drapet på Wu Shuoyan (35) i mai i fjor. Det skriver BBC.

Lidong og Fan skal, ifølge landets myndigheter, ha vært medlemmer av den ulovlige sekten Den almektige Guds kirke, og de to ble i oktober i fjor dømt til døden for å ha slått ihjel den 35 år gamle kvinnen i en McDonald's-restaurant i byen Zhaoyuan.

Far og datter skal ha forsøkt å rekrutterere Shuoyan til sekten. At hun nektet å oppgi telefonnummeret sitt, skal være årsaken til at de to gikk til et brutalt fysisk angrep på 35-åringen inne i restauranten. Wu Shuoyan døde av skadene.

Flere andre sektmedlemmer ble dømt til fengselsstraffer for å ha deltatt i angrepet på den forsvarsløse kvinnen.

«Tilståelses-tv» Domstolen skriver at Zhang Lidong og Zhang Fan nå er henrettet «for å ha drept og brukt en sekt til forsettelig å bryte loven».

I august i fjor skrev Dagbladet at såkalt «tilståelses-tv», hvor kriminelle må fortelle folket om sine synder på direktesendt fjernsyn, er blitt en seerfavoritt i Kina.

Etter arrestasjonen ble Zhang Lidong satt foran kameraet for å tilstå sine ugjerninger på direktesendt tv.

Kina-forsker Elin Sæther ved Universitetet i Oslo (UiO) ga følgende forklaring på hvorfor fjernsynskanalen CCTV viser de kriminelles tilståelsesintervjuer.

-  Det er både populært for seerne, og det viser folket at de kriminelle får sin straff. For kinesiske myndigheter og CCTV tror jeg det er viktig å gi folket et bilde av at samfunnet fungerer som det skal, uttalte hun til Dagbladet.

- Demon Under den direktesendte tilståelsen kalte Lidong sitt drapsoffer både «demon» og «monster», uten at det ble sensurert.

- Kina har ikke en Vær Varsom-plakat som her i Norge, og mediene har svakere mekanismer for å kontrollere etiske hensyn, forklarte Sæther.

Det går fram av uttalelsen fra den kinesiske domstolen at Zhang Fan to ganger skal ha spurt drapsofferet om kontaktinformasjon. Da hun nektet, skal gruppa ha fått det for seg at hun var «besatt av en ond ånd», og Zhang Fan kastet en stol på henne.

Deretter sluttet de andre i gruppa seg til angrepet og slo henne gjentatte ganger med vaskemopper som Zhang Lidong utstyrte dem med. Lidong skal også ha sparket henne gjentatte ganger i hodet. Den 35 år gamle kvinnen døde i restauranten.

Drapet satte sinnene i kok i Kina. Siden det brutale angrepet, har kinesiske myndigheter arrestert hundrevis av sektmedlemmer, skriver BBC.