Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I marsj for ytringsfrihet: - Mange har egne svin på skogen

Flere av statsledere som marsjerte i Paris søndag blir selv kritisert for å slå ned på ytrings- og pressefriheten.

STO SAMMEN: Under solidaritetsmarsjen i Paris søndag deltok nærmere 60 statsledere fra hele verden. Reaksjonene på at flere av dem er kjent for å undertrykke ytrings- og pressefriheten lot ikke vente på seg. Foto:  EPA / IAN LANGSDON / NTB Scanpix
STO SAMMEN: Under solidaritetsmarsjen i Paris søndag deltok nærmere 60 statsledere fra hele verden. Reaksjonene på at flere av dem er kjent for å undertrykke ytrings- og pressefriheten lot ikke vente på seg. Foto: EPA / IAN LANGSDON / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsledere fra verden over samlet seg i Paris på søndag, for å vise at de stiller seg bak ytringsfriheten etter forrige ukes tre terrorangrep som rammet Frankrike. Men ikke alle lar seg imponere av bildene med statsledere som marsjerer hånd i hånd langs Paris' gater.

- Ytringsfrihetsituasjonen er svært kritisk i en rekke land og dobbeltmoral fortjener alltid eksponering, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås til Dagbladet.

Fritt Ord er en stiftelse som jobber for å styrke og støtte opp under ytringsfriheten i Norge og internasjonalt. 

Flere av de nærmere 60 utenlandske lederne som møtte opp har blitt kritisert av organisasjonen Reportere uten grenser, en journalistorganisasjon som jobber for pressefrihet, for å legge sterke begrensinger for ytringsfriheten.

- Kontrollerer mediene Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu var en av statslederne som var til stede under støttemarsjen som trakk flere millioner mennesker ut i gatene i Paris søndag. Tyrkia fengsler flere journalister enn noe annet land i verden, og ligger på 154. plass av totalt 180 land på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet.

- Tyrkia minner mer og mer om et diktatur etter hvert på enkelte områder, sier Carl Morten Iversen, Generalsekretær i Norsk P.E.N., et organ som også kjemper for ytringsfriheten både nasjonalt og internasjonalt.

Iversen peker på stor grad av eierkonstentrasjon, at mediene kontrolleres av mydighetene, lite opposjonelle medier og påfølgende stor selvsensur som noen av utfordringene i tyrkisk presse.

- Siden myndighetene finner på alternative straffereaksjoner for journalister, som økonomiske sanksjoner, hindrer de i å få oppdrag og lignende, pålegger journalistene seg selvsensur for å komme på trykk og for å beholde jobben, sier Iversen.

- Full mediekontroll er ikke demokrati, legger han til.

Fengsler journalister Et annet land som har blitt mye kritisert for behandlingen av journalister er Egypt. Søndag stilte den egyptiske utenriksministeren Sameh Shoukry opp for å vise sin støtte til Frankrike. 

PÅ SAMME REKKE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu (venstre) og Palestinas Mahmood Abbas (høyre) stod begge plassert på første rad sammen med Malis president Ibrahim Boubacar Keita (2. f.v.), Frankrikes president Francois Hollande (3. f.v.), Tyskalnds forbundskanseler Angela Merke (4. f.v.) og EU-president President Donald Tusk (5. f.v.) under søndagens solidaritetsmarsj i Paris. Foto:  REUTERS / Philippe Wojazer
PÅ SAMME REKKE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu (venstre) og Palestinas Mahmood Abbas (høyre) stod begge plassert på første rad sammen med Malis president Ibrahim Boubacar Keita (2. f.v.), Frankrikes president Francois Hollande (3. f.v.), Tyskalnds forbundskanseler Angela Merke (4. f.v.) og EU-president President Donald Tusk (5. f.v.) under søndagens solidaritetsmarsj i Paris. Foto: REUTERS / Philippe Wojazer Vis mer

For tiden er det de tre Al Jazeera-journalistene som har sittet fengslet i landet i mer enn ett år som har fått mest oppmerksomhet, men dette er ikke de eneste tilfellene av journalistfengsling i landet. Egypt ligger på 159. plass på Reportere uten grensers pressefrihet-indeks.

Nåværende president Abdel Fattah al-Sisi kuppet makten fra den folkevalgte presidenten Mohammed Morsi og Det muslimske brorskap sommeren 2013. 

- Ikke et valg Carl Morten Iversen i Norsk P.E.N. mener likevel at statslederne ikke hadde noe annet valg enn å dukke opp.

- Hvis du for eksempel ser på Cameron, så ville han ikke sagt at han har gjort en feil tidligere og derfor ikke kan komme denne dagen, sier Iversen.

Han sikter til hendelsen da britiske myndigheter under ledelse av statsminister David Cameron tvang den britiske avisen The Guardian til å slette Snowden-dokumenter og truet avisen med søksmål dersom de ikke gjorde det. 

- Nå var jo også dette også en slags solidaritetsmarsj for terrorofrene, legger han til.

Han mener statslederne må bli konfrontert med det faktum at de selv har begått overtramp av egne, nasjonale organisasjoner.

Sender et budskap Det vakte stor oppsikt at ledere som Israels statsminister Benjamin Nentanyahu og palestinernes Mahmood Abbas bare gikk noen meter unna hverandre i solidaritetsmarsjen på søndag. Etterpå sa NATO-sjef Jens Stoltenberg at det er sjelden du ser politiske ledere fra hele Europa, fra Midtøsten, fra Nord-Afrika gå arm i arm i et demonstrasjonstog. Selv om mye skiller, er det viktig at det er en slik sterk, felles markering.

- Det er en sterk appell om at vi ikke må lage mer mistenksomhet, mer avstand, mer fordommer, men tvert imot bruke dette grufulle til å mobilisere for noe godt og for mer forståelse, sa han. 

Håper på økt fokus Selv om både generalsekretæren i Norsk P.E.N. og direktøren i Fritt Ord ikke tror statsledernes deltakelse betyr at de har noen umiddelbare planer om å endre retning, kan det komme noe positivt ut av deres opptreden.

- Jeg håper at det som har skjedd i Paris og manifestasjonen i går, kan bidra til mer kritisk oppmerksomhet mot samfunn og land helt uten ytringsfrihet, sier Knut Olav Åmås.

VISER SOLIDARITET: Et bilde fra det jordanske kongehuset viser Jordans kong Abdullah II på vei til å klemme frankrikes president Francois Hollande under søndagens solidaritetsmarsj i Paris. Til vestre står den palsetinske presidenten Mahmood Abbas, Jordans dronning Rania (3. f.h.), Sveits president Simonetta Sommaruga (2. f.h) og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (høyre) Foto: AFP PHOTO / JORDANIAN ROYAL PALACE / YOUSEF ALLAN
VISER SOLIDARITET: Et bilde fra det jordanske kongehuset viser Jordans kong Abdullah II på vei til å klemme frankrikes president Francois Hollande under søndagens solidaritetsmarsj i Paris. Til vestre står den palsetinske presidenten Mahmood Abbas, Jordans dronning Rania (3. f.h.), Sveits president Simonetta Sommaruga (2. f.h) og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (høyre) Foto: AFP PHOTO / JORDANIAN ROYAL PALACE / YOUSEF ALLAN Vis mer

Ifølge Åmås er det mellom to til tre milliarder mennesker i verden som lever i land helt eller nesten uten ytringsfrihet. Han mener det viktigste er at mediene opptrer med klokskap og fortsetter å publisere det de mener er nødvendig å publisere. 

- Kanskje marsjen i Paris kan bidra til dette, spør Iversen seg selv, og svarer samtidig:
- Nei det tror jeg ikke.