I milliardærens seng

En journalist må få være et normalt menneske, med følelser, holdninger og forbindelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR NOEN UKER siden kunne Dagbladet, over hele førstesiden og på to sider inne i bladet, fortelle at Arbeiderparti-leder Thorbjørn Jagland tilbrakte sin vinterferie på hytta til skipsreder og NHO-president Jens Ulltveit-Moe. Som det het, med store typer: «Jagland i milliardærens seng».

I sin nyeste utgave kan fagbladet Journalisten avsløre at milliardærens seng i virkeligheten var godt oppvarmet av to Dagblad-redaktører, Eva Bratholm og Gudleiv Forr. Begge, forteller bladet, er stamgjester på Ulltveit-Moes diverse hytter og feriesteder, både på Geilo, i Kragerø og i Provence.

Bratholm forklarer kontakten med at mannen hennes er i oljebransjen og kjenner Ulltveit-Moe derfra. Forr har kjent Ulltveit-Moe siden studiedagene, og deltar for øvrig også i en fast, privat samtalegruppe sammen med NHO-presidenten. Den såkalte Visjonsgruppen.

En av presseetikkens strengeste voktere, Gunnar Bodahl-Johansen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, finner forbindelsen mellom redaktørene og næringslivslederen «forkastelig». Bodahl-Johansen mener pressen ikke må stelle seg slik at den blir bundet opp av vennskaps- og lojalitetsbånd. De to redaktørene, derimot, bagatelliserer kontaktene med NHO-lederen, og fremholder at pressefolk må få ha de venner de vil.

PERSONLIG MENER jeg både Dagbladet og Dagbladets kritikere er en smule på villspor. Naturligvis må også pressefolk kunne ha venner, og det er ingen rimelighet i å kreve at disse vennene ikke skal inneha viktige posisjoner i samfunns- og næringsliv. Men det blir like urimelig når Dagbladet forsvarer sitt oppslag med at offentligheten har krav på å vite at Jagland låner hytta til NHO-presidenten samtidig som han vil ha mer radikalisme i Arbeiderpartiet, men hevder at det er irrelevant hvem deres egne journalister og redaktører omgås med.

Dagens Næringsliv har naturligvis rett når den på lederplass skriver at politikere som maktutøvere og pressefolk som maktens overvåkere må ha omtrent de samme integritetsvurderinger i forhold til sine handlinger. Jeg vil legge til: Det problematiske er ikke at Bratholm og Forr overnatter på Ulltveit-Moes hytter, men at Dagbladet lager et sensasjonsoppslag av at Jagland gjør det. En partileder som vil ha mer radikalisme i partiet sitt, kan like lite kritiseres for å ha overnattet hos NHO-presidenten som to redaktører som har gjort det samme, selv om deres avis er et kjent organ for «frisinnet og framskrittsvennlig politikk i nasjonalt, sosialt og økonomisk henseende».

ET HELT KAPITTEL i pressefolks bibel, Vær Varsom-plakaten, handler om integritet og uavhengighet. Integritet er latin og betyr renhet, uavhengighet, ukrenkelighet. Det er vår uavhengighet vi i det lange løp lever av, vi som arbeider i mediene. Men vi må ikke overdrive, vi må ikke bli parodiske, slik vi gjorde da vi nektet NRK TV-sportens Øyvind Johnsen å referere kampen mellom Aston Villa og Sheffield Wednesday (eller var det Thursday?) fordi han sto som nummer 27 (eller var det 28?) på Det Liberale Folkepartiets stortingsliste. Eller, for den saks skyld: Slik vi gjør det dersom vi nekter Eva Bratholm å overnatte hos Jens Ulltveit-Moe neste gang hun går Skarverennet fra Finse til Geilo.

Journalister må ikke bli så infisert av «journalisme» at de melder seg ut av samfunnet og kriminaliserer vennskap med sentrale personer i politikk og næringsliv. Pressefolk skal være på vakt mot alle typer bindinger. Pressen, som med rette er så opptatt av andre makthaveres habilitetsproblemer, må ikke bagatellisere sine egne. Pressefolk må være åpne - vidåpne! - om forhold som kan påvirke deres egen eller redaksjonens habilitet. Men ingen kan eller bør kreve av journalister og redaktører at de skal leve på sin egen klode, fjernt fra dem de skal omtale og overvåke. En journalist må få være et normalt menneske med følelser, holdninger og forbindelser - ikke en konstruksjon, en «halvfeit grotesk» skikkelse - for å bli i fagspråket.

Dagbladets eventuelle problem er ikke Bratholms og Forrs moral, men redaksjonens dobbeltmoral.