- I mine øyne er ikke Breivik verdt noen ting

Silja Kristianne Uteng (21) måtte velge mellom å svømme eller bli drept.

 SKAL VITNE:  Silja Kristianne Uteng (21) skal vitne i 22. juli rettssaken mot Anders Behring Breivik i dag. Uteng ble skutt på av Breivik på Utøya 22. juli. I forkant av vitnemålet har hun vært på besøk hos onkel og tante på Hamar. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SKAL VITNE: Silja Kristianne Uteng (21) skal vitne i 22. juli rettssaken mot Anders Behring Breivik i dag. Uteng ble skutt på av Breivik på Utøya 22. juli. I forkant av vitnemålet har hun vært på besøk hos onkel og tante på Hamar. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har prøvd å regne ut hvor lenge vi oppholdt oss i vannet. Antakelig svømte vi i godt over en time. Det gikk sakte på grunn av de sterke strømmene, og det føltes som om jeg tok to tak framover og ett tilbake hele veien. Likevel var jeg aldri i tvil om at jeg skulle greie det. Det var én av to: svømme eller bli drept, og det var det som dreiv meg hele tida, sier hun.

Følg med på hva som skjer i Oslo tingrett i dag her.

Bikkjekaldt 21-åringen var blant de første som kom seg i sikkerhet ved å svømme fra drapsmannens herjinger på Utøya. Med skuddskader i armen klarte hun å svømme over Tyrifjorden, i sterke strømmer og iskaldt vann.

- Jeg husker ikke så mye av det, annet enn at det var bikkjekaldt og at folk skalv og frøs i vannet. Jeg hadde egentlig lyst til å løpe rundt øya, men søsteren min hadde allerede gått uti og jeg kunne ikke la henne være alene. Jeg visste heller ikke hva som skjedde på land, bare at det var noe kjempefarlig, sier hun.

Hun mistet lillesøsteren Veronica (17) på vei ut av teltet da gjerningsmannen begynte å skyte på øya. Søstrene møttes igjen i vannkanten. Da hadde allerede en gjeng ungdommer samlet seg i vannet for å forsøke å flykte fra stedet.

- Mange hadde allerede lagt på svøm, og jeg forsto at det ikke var noen annen utvei, vi måtte bare komme oss vekk derfra, forteller Uteng til Dagbladet.

- Gruer meg I dag er 21-åringen fra Senja den første på aktoratets liste over ungdommer som overlevde massakren på Utøya, men ble skadet. Tre andre overlevende skal også fortelle om sine opplevelser fra de redselsfulle timene.

 MED FORLOVEDEN:  Silja Kristianne Uteng (21) har fått støtte av forloveden Mats Tøllefsen (23) i forkant av at hun skal vitne i saken mot Breivik. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MED FORLOVEDEN: Silja Kristianne Uteng (21) har fått støtte av forloveden Mats Tøllefsen (23) i forkant av at hun skal vitne i saken mot Breivik. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Det er klart jeg gruer meg. Det blir tøft å gjenoppleve alt det som jeg har måttet fortrenge for å klare å leve videre. Samtidig ser jeg nødvendigheten i å skulle vitne, både for rettsgangen sin del og for min egen del. Jeg er nødt til å gjøre dette for å kunne lukke et kapittel for meg selv, sier den unge kvinnen.

Silja Kristianne Uteng frykter mest av alt at terrortiltalte Anders Behring Breivik skal smile under vitnemålet hennes i Oslo tingrett i dag.

- Jeg er ikke redd ham, men har likevel angst for at han skal begynne å dra på smilebåndet. Det er åpenbart hans måte å vise sin overlegenhet på. Men i mine øyne er han ikke verdt noen ting. Det er jeg som har grunn til å være overlegen — han klarte ikke å ta livet av meg, sier hun.

Tappet for energi Lillesøsteren unnslapp med frostskader på beina. Selv måtte hun operere ut kula i armen og har ødelagt noe av muskulaturen.

- Hendelsen har preget meg veldig i månedene som har gått. Én ting er det mentale — alle tankene — men også helsemessig har det som skjedde påvirket meg. I tillegg til skuddskadene har jeg slitt med lite energi. Jeg har forstått at dette alltid vil være en del av meg, men fremdeles er det ferskt — og selv om jeg innimellom tror at jeg har det greit, føler jeg meg likevel tappet for energi, sier hun til Dagbladet.

Familien, venner og kjæresten har vært gode støttespillere de siste åtte månedene. Det har holdt henne oppe etter alt som har skjedd.

 LADET OPP HOS FAMILIEN:  Silja Kristianne Uteng (21) har i forkant av vitnemålet på besøk hos onkel og tante på Hamar. Her er Silja sammen med faren, Hermann Uteng (t.v) og sin forlovede, Mats Tøllefsen (23) (t.v). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LADET OPP HOS FAMILIEN: Silja Kristianne Uteng (21) har i forkant av vitnemålet på besøk hos onkel og tante på Hamar. Her er Silja sammen med faren, Hermann Uteng (t.v) og sin forlovede, Mats Tøllefsen (23) (t.v). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- I tillegg har humor vært min redning. Jeg har etterspurt svømmemerket hos ordføreren på Senja, og håper å få det en dag i nær framtid, sier Uteng og ler.

Nå står bryllup for døra. 29. september gifter hun seg med forloveden Mats-Gjøran Tøllefsen i Finsnes kirke på Senja. —Venninna mi som skal være forlover kommer og møter meg i Oslo når jeg er ferdig med å vitne. Da skal vi ut og se på brudekjole og feire at det er over, sier Silja Kristianne Uteng.

 TILTALT:  Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorisme i Oslo tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TILTALT: Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorisme i Oslo tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer