GRAVSTED: I 2011 ble urnen med asken etter Igor Vorotinov lagt i et mausoleum på Lakewood gravsted i Minneapolis. Denne uka måtte han møte i retten i samme by. Foto: Wikimedia Commons / McGhiever
GRAVSTED: I 2011 ble urnen med asken etter Igor Vorotinov lagt i et mausoleum på Lakewood gravsted i Minneapolis. Denne uka måtte han møte i retten i samme by. Foto: Wikimedia Commons / McGhieverVis mer

I Moldova levde han i rikdom. I USA lå asken hans begravet

Bare tilfeldigheter avslørte millionbløffen.

I 2011 ble urnen med asken etter Igor Vorotinov lagt i et mausoleum på Lakewood gravsted i Minneapolis.

Tidligere det året fikk politiet i sentrale Moldova en melding om et likfunn. Politiet fant et pass, hotellnøkler og et kontaktnummer. Alt dette tilhørte Minnesota-mannen Igor Vorotinov.

Politiet varslet Vorotinovs ekskone, Irina, som satte seg på et fly til Moldova. Der identifiserte hun sin eksmann, og returnerte til USA.

Med seg tilbake hadde hun urnen med asken etter Vorotinov og en dødsattest fra moldovske myndigheter. Den som sa at eksmannen hennes var død.

Men denne uka møtte 54 år gamle Igor Vorotinov i retten i samme by han i sju år lå gravlagt, siktet for grov forsikringssvindel.

Det skriver den amerikanske kringkasteren NPR.

54 ÅR: Igor Vorotinov fra Hviterussland. Foto: Fengselet i Sherburn
54 ÅR: Igor Vorotinov fra Hviterussland. Foto: Fengselet i Sherburn Vis mer

17 millioner

Vorotinov er amerikansk statsborger, men opprinnelig fra Hviterussland, skriver den hviterussiske utgaven av den russiske avisa Komsomolskaja Pravda.

I forrige uke ble 54-åringen arrestert i Moldova og fraktet tilbake til USA. Da hadde han oppholdt seg i Moldova og omkringliggende land siden 2011. Pengene han levde på, var fra livsforsikringen hans.

Den tok han ut i mars 2010, et år etter at han skilte seg fra kona. Forsikringspolisen fra Omaha Insurance Group sa at ved Vorotinovs bortgang, skulle ekskona motta to millioner dollar - i overkant av 17 millioner kroner.

I 2012, året etter at ekskona Irina «identifiserte» liket i Moldova som Igor, fikk hun utbetalt pengene.

Mellom 29 mars 2012 og januar 2015 ble mer enn 1,5 millioner dollar overført til kontoer i Sveits og Moldova, ifølge rettsdokumentene.

Fikk tips

At 54-åringen var i live, har FBI helt siden 2013 hatt en anelse om. Da mottok de, ifølge Minnesota Star Tribune, et tips fra en kilde i Moldova, som mente at Vorotinov hadde puls.

Seinere samme år fikk amerikanske styresmakter et gjennombrudd i saken.

BILSVINDLEREN: Han sitter på en kafe med en pc, en mobil og er klar for å svindle til seg nesten en halv million slik at han kan lure en bilforhandler til å gi ham en luksusbil. Video: Insider / MAX Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/pa-15-minutter-svindler-han-til-seg-en-bil-verdt-450-000-kroner/66584647 Vis mer

På vei hjem fra en tur til Moldova, ble Vorotinovs sønn stoppet på flyplassen i Detroit av grensevaktene. De tok beslag i sønnens bærbare datamaskin.

På den datamaskinen var det bilder av 54-åringen som ble tatt i april og mai 2013 - to år etter hans angivelige bortgang.

Knakk i avhør

Men det skulle gå ytterligere to år før amerikanske myndigheter slo fast at asken i urnen i mausoleet på Lakewood gravsted, ikke tilhørte hviterussiske Igor.

I 2015 hadde nemlig 54-åringens sønn i avhør innrømmet til føderale amerikanske myndigheter at faren var i live og at han hadde tatt et nytt navn: Nikolai Patoka.

TILSTO: Eddie Tipton hadde ansvar for sikkerheten til lotteriet i USA. Her forklarer han hvorfor han sørget for at lotteri-pengene gikk i egen lomme. Video: CNN Vis mer

Etter dette slo myndighetene deretter fast at asken i mausoleet ikke tilhørte Vorotinov, og fjernet urnen etter 54-åringen.

Samme år ble sønnen tiltalt og dømt for svindel, men slapp fengselsstraff etter å ha blitt dømt til betinget fengsel.

Dømt til fengsel

Året etter, i 2016, ble ekskona Irina tiltalt for svindelen. Hun ble dømt til 37 måneder i fengsel, etter å ha sagt seg skyldig i tiltalen.

Samme år ble sønnen dømt til, sammen med moren, å betale tilbake pengesummen på to millioner dollar til forsikringsselskapet.

Grunnen til at sønnen slapp fengsel, var ifølge NPR at han ikke var med på planleggingen av svindelen. Han skal det første året etter at faren angivelig hadde dødd i Moldova, vært uvitende om at det hele var en svindel.

Hun sa engang ikke noe i farens begravelse, som ble avholdt i Minneapolis i 2011.

- Kan du forestille deg, din egen mor som bringer urnen tilbake, og så dukker faren din opp i live? Hva slags folk er dette snakk om? har sønnens forsvarsadvokat tidligere sagt til Minnesota Star Tribune.

Neste uke skal Vorotinov igjen møte i retten. Fram til det sitter han i varetekt i et fengsel i Sherburn fylke.