I morgen avgjører britene om de skal gå til krig mot IS

Voldsom krangel: David Cameron beskylder motpart Jeremy Corbyn for å være «terrorist-sympatisør».

AMPER STEMNING:  Et stort antall demonstranter står utenfor parlamentet i London og viser sin motstand til en eventuell bombing av IS i Syria. Foto: Neil Hall / Reuters / Scanpix
AMPER STEMNING: Et stort antall demonstranter står utenfor parlamentet i London og viser sin motstand til en eventuell bombing av IS i Syria. Foto: Neil Hall / Reuters / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britene er kjent for sine voldsomme politiske debatter, og svikter ikke denne gangen heller. I morgen, onsdag, skal det avgjøres om britene skal være med og bombe terrorgruppa IS i Syria. Statsminister David Cameron er for, men høster også stor motstand. Både hos et stort antall demonstranter ute i gatene, men også blant politikerne i Labour og i andre partier.

Statsministeren går høyt ut i forkant av avstemningen. Han oppfordrer sine partifolk om ikke å stemme som Labour-lederen og «en gjeng med terroristsympatisører», som ikke ønsker bombeangrep i Syria, skriver The Guardian

Om Cameron-utspillet får flere til å stemme for krig, er uvisst:

«Ikke den typen uttalelser jeg hadde forventet å høre fra en statsminister i en slik anledning», skriver Labour-medlemmet Wes Streeting på Twitter.

Kan bli rask bombing De britiske politikerne skal stemme for eller imot bombing i Syriai morgen, og resultatet antas å bli klart utpå kvelden. De fleste konservative medlemmene står samlet bak David Cameron, Labour er delt, mens en rekke av de andre medlemmene ennå ikke har bestemt seg, melder The Guardian

BBC er tett på de 640 medlemmene som skal stemme, og mener å vite følgende: 360 medlemmer er for bombing, mens 170 er imot. 87 personer har ikke bestemt seg, mens 20 tror de vil støtte bombing og tre tror de vil gå imot.

Hvis britene bestemmer seg for å bombe Syria, kommer Storbritannia til å bombe bare timer etter avgjørelsen, skriver Sky News' forsvarskorrespondent, Alistair Bunkall: «Regjeringen vil markere seg så mye som mulig så fort som mulig, av symboliske grunner om ikke annet. Jeg vil bli overrasket om det ikke allerede er gjort et arbeid for å finne ut hvilke mål som skal tas», skriver han.

Bomb først Cameron ber de konservative medlemmene om å støtte ham i ønsket om en militær aksjon i Syria. Labour-leder Corbyn er imot britisk bombing og mener at det vil få «forferdelige konsekvenser» i Midtøsten.

DYPT UENIGE: Labour-leder Jeremy Corbyn (t.v) og partikollega Hilary Benn er dypt uenige om Storbritannia skal bombe IS eller ikke. Her er stemningen mellom de to bedre, på Labours partikonferanse i september i år. Foto: Leon Neal / Afp / Scanpix
DYPT UENIGE: Labour-leder Jeremy Corbyn (t.v) og partikollega Hilary Benn er dypt uenige om Storbritannia skal bombe IS eller ikke. Her er stemningen mellom de to bedre, på Labours partikonferanse i september i år. Foto: Leon Neal / Afp / Scanpix Vis mer

- Camerons tilnærming er å bombe først og prate etterpå. Men i stedet for å komme med britiske bomber, i tillegg til alle de andre som regner ned over Syria, trenger vi å få fart på fredsforhandlingene i Wien, sier Corbyn.

Hardt ordskifte Også intern i Labour er uenigheten stor. Labour-leder Jeremy Corbyn og partikollega Hilary Benn er i åpen konflikt om mulige flyangrep i Syria. De to var i en dramatisk radio-duell i BBC i dag, hvor Corbyn gikk hardt ut mot Benn og sa at støtte til flyangrep betyr å drepe uskyldige mennesker.

- Han mener at vi kan bli kvitt IS ved å bombe dem. Mitt svar til ham og til alle andre som støtter bombinga er at når du bomber en by som Raqqa, hvor det bor flere hundre tusen mennesker. (..) Vi vil drepe folk i hjemmene deres med våre bomber. Jeg synes vi skal være forsiktige med deg, sier han.

Krangelen mellom de to Labour-toppene er uvanlig kraftig, og viser hvor stor uenigheten er innad i partiet.

Frykt i Raqqa Mens de britiske lederne kranglet om Storbritannia skal bombe eller ikke, sitter syrerne i Raqqa maktesløse. Og livredde. Det gjør også mange av deres venner og slektninger. En del av dem har klart å flykte fra byen hele verden nå ønsker å bombe. The Guardian møter noen av dem i den tyrkiske byen Gaziantep.

- Hvis det ikke hadde vært for IS, hvorfor skulle vi ha vært her? Sier en forretningsmann i 40-åra.

Begge sønnene hans er igjen i Syria.

- Vi er her, men hjertene våre er der, fortsetter mannen, før han forteller at han er imot at også britiske bomber skal falle over hjembyen.

Stemmeløse syrere En annen mann trår til:

IKKE BOMB SYRIA:  Er beskjeden fra en rekke briter i London i dag. Foto: Scanpix
IKKE BOMB SYRIA: Er beskjeden fra en rekke briter i London i dag. Foto: Scanpix Vis mer

- Kan noen virkelig bli glade om byen deres blir bombet av alle? Nei. Alle bomber Raqqa. Jordan, Emiratene, USA, Russland, Frankrike... sier en som velger å kalle seg Abu Ahmad til The Guardian.

Mennene frykter at enda flere bomber vil drepe enda flere uskyldige liv i en by der befolkningen allerede holdes som gisler av terrorgruppa IS. Syrere, både i Gaziantep, Raqqa og ellers i verden er fortvilet over at Raqqas skjebne blir bestemt i hovedsteder og konferanserom langt unna. Syrerne er ikke til stede. De har ingen stemmer, som den syriske forfatteren Samar Yazbek nylig sa i et intervju med Dagbladet.

I over fire år gjorde verken vesten eller andre aktører stort for å stoppe folkemordet som har pågått i Syria siden det folkelige og fredelige opprøret startet mot Bashar al-Assad og hans regime våren 2011.

- Hvorfor svarer bare verden på IS? Hvorfor brydde ingen seg når regimet bombet oss i Syria? Er det bare fordi terroren kom til vesten? For oss betyr det ikke noe hvem som bomber oss, sier Mona, lærer og aktivist til den britiske avisa.

Hun mener vesten må få med seg at verden ikke må glemme hva Assad-regimet har gjort mot den syriske befolkningen. Siden revolusjonen startet i 2011 har mer enn 250 000 mennesker mistet livet og mer enn halvparten av befolkningen er på flukt i og utenfor Syria.

- Hvis jeg hadde fått sjansen til å prate i det britiske parlamentet, er det første jeg ville ha spurt dem om at de måtte fjerne grunnen (til våre problemer), som er Assad. Ikke symptomet, som er IS, sier Abu Ahmad og fortsetter:

AMPER STEMNING:  Et stort antall demonstranter står utenfor parlamentet i London og viser sin motstand til en eventuell bombing av IS i Syria. Foto: Neil Hall / Reuters / Scanpix
AMPER STEMNING: Et stort antall demonstranter står utenfor parlamentet i London og viser sin motstand til en eventuell bombing av IS i Syria. Foto: Neil Hall / Reuters / Scanpix Vis mer

- De siste åra har hundretusener av mennesker blitt drept. Ingen kom for å bombe Damaskus.

VIL BOMBE:  Storbritannias David Cameron. Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Scanpix
VIL BOMBE: Storbritannias David Cameron. Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Scanpix Vis mer