«I morgen blir det SIRKUS utenfor og i Oslo Tinghus, can't wait!!!»

Thomas Indrebø, som tirsdag ble fjernet som meddommer i tingretten, har før han ble meddommer postet en rekke innlegg om Breivik-saken og andre kontroversielle saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en melding i et kommentarfelt 23. juli, postet via Facebook, som gjorde at Indrebø tirsdag ble fjernet som meddommer.

«Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev Indrebø, som på nett brukte navnet «Thomas Ciccone». Etter at nettstedet Vepsen kom med nyheten, ble Indrebø fjernet som lekdommer kort tid etter at retten ble satt tirsdag, etter ønske fra alle partene i saken.

Før han ble fjernet inrømmet Indrebø å ha skrevet meldingen, men sier at han ikke husket å ha postet meldingen da retten spurte ham om hans habilitet i saken.

Nå kan Dagbladet avsløre at Indrebø har postet en rekke meldinger om Breivik-saken og andre betente politiske saker, uten at han har informert retten om dette.

- Først i køen 19. august skrev Indrebø, under aliaset «Thomas Ciccone» om Breivik:

«Nå orker jeg ikke høre mer om hvor lite livslyst Anders Behring Breivik har, hvor lite han trives på cella, at han ikke får se favoritt dvd'ene sine eller lese de romanene han helst vil men som ikke han får på cella.Vedkommende bør i rettferdighetens navn dømmes til DØDEN for forbrytelse mot menneskeheten for å ha skapt panikk i et helt folk, og for det han faktisk er, nemlig en massemorder. TAKK!!»

11. november: «Jeg skal i alle fall stå først i køen» skriver han om det forestående fenglsingsmøtet  av Breivik.

13. november, før fengslingsmøtet av Breivik, skriver han: «I morgen blir det SIRKUS utenfor og i Oslo Tinghus, can't wait!!!»

«Hårreisende galt», skriver han om Dagbladets sak Breivik disponerer tre celler på Ila, 15. november.

- Hater rødt og grønt Indrebø har også, under samme nettnavn, gitt uttrykk for klare politiske standpunkter:

30. oktober skriver han: «Alle asylsøkere som skjuler sin ID for norske myndigheter SKAL plasseres i lukkete mottak, allt annet er venstrevridd galskap, enkelt å greit!!»

«Nå må vel snart regjeringen gå av? Hater både rødt og grønt», skrev han 19. januar i år.

Samme dato skrev han: «Janne Kristiansen bør stilles for riksrett og straffes deretter!»

5. mars: «Lysbakken går av i UNÅDE, når tar resten av regjeringen hintet???????»

- Tenkte ikke på det Indrebø bekrefter at han har skrevet meldingene.

- Det med «sirkus» skrev jeg fordi jeg jobber ved siden av. Jeg er veldig aktiv på facebook, og bruker det nærmest som en blogg, sier Indrebø.

- Synes du det er en passende kommentar for en dommer i Breivik-rettssaken?

- Jeg har ikke tenkt på det sånn.

Om de politiske ytringene som ikke gjelder Breivik-saken, sier han:

- Jeg liker ikke den rødgrønne regjeringen, sier Indrebø.

- Men dete er kontroversielle ytringer i betente politiske saker. Kunne det ikke være en idé å opplyse retten om noe av  dette?

- Det tenkte jeg ikke på, sier Indrebø.

Han sier at ingen har bedt om å få se hva han har publisert på sosiale medier før han ble utnevnt til meddommer.

Flere stilte seg i går undrende til at Indrebø ikke husket å ha skrevet noe om Breivik-saken på facebook.

- Et tillitsspørsmål Avdelingsdirektør Erling Moe ved domstoladministrasjonen var ikke kjent med at Indrebø hadde publisert flere poster om Breivik enn det som kom fram i går.

- Nei, dette var ukjent for meg, sier Moe.

Indrebø ga ikke tingretten noen indikasjoner på at han hadde ytret seg om Breivik-saken i offentligheten før han ble utpekt som meddommer i mars.

- Alle ble spurt om de hadde deltatt i debatten, om temaet ble berørt. Ingen av meddommerne sa at de hadde gjort det, sier Moe.

- Dette gjelder selvfølgelig uansett om man publiserer under eget navn eller under et alias, sier Moe.

Moe mener det er for tidlig å si om Indrebø-saken kan få konsekvenser for hvordan domstolen sjekker meddommeres habilitet i fremtiden.

- Det er for tidlig å si. Vi spurte ganske mye også om sosiale medier. Man kan ikke garantere seg 100 prosent mot at slikt skjer, dette er uansett et tillitsspørsmål, sier Moe.