Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen blir dette forbudt i Sverige

Alle svenske utesteder blir røykfrie med den nye røykeloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sverige følger i Norges fotspor når de innfører røykeforbud på serveringssteder fra og med i morgen. Det betyr at heller ikke søta bror kan dampe i vei på kaféer, barer og restauranter lenger.

Sverige blir det femte landet i Europa som innfører et slikt røykeforbud. Alle serveringssteder i Norge, Irland, Italia og Malta er allerede røykfrie.

Godt mottatt

Den nye røykeloven synes å bli godt mottatt av både røykere og ikke-røykere i Sverige. Hele 85 prosent av svenskene hilser røykeforbudet velkommen, melder den danske avisa avisa Politiken.

Ifølge en meningsmåling utført av det svenske Folkehelseinstituttet vil 95 prosent av alle svenskene gå like mye på byen som før.

- Støtten til røykfrie utesteder synes å være betydelig større i Sverige enn i andre land. En viktig forklaring er at Sverige har den laveste andelen røykere i Europa, sier informasjonsansvarlig Anna Östbom ved Folkehelseinstituttet til Aftonbladet.

Svenske snusfabrikanter ser også fram mot røykfrie utesteder. De antar at snusforbruket vil gå kraftig opp når bargjester må stumpe røyken, og tilbyr utestedene spesielle kjøleskap og askebegre spesielt beregnet på snus.

BLIR FORBUDT: Onsdag 1. juni innfører Sverige den nye røykeloven som forbyr røyking på serveringssteder. Dette er nøyaktig ett år etter at Norge innførte en liknende røykelov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!