Riksrettssaken mot Donald Trump

I morgen blir han trolig frikjent

Republikanerne skal ha fått nok stemmer til å blokkere vitner. Det betyr at riksrettssaken mot Donald Trump trolig avsluttes fredag.

FRIKJENNES TROLIG: Demokratenes ønske om å få kalle inn vitner i riksrettssaken mot Donald Trump ser ikke ut til å gå i oppfyllelse. Dermed vil Senatet trolig allerede i morgen stemme for å frikjenne USAs president. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
FRIKJENNES TROLIG: Demokratenes ønske om å få kalle inn vitner i riksrettssaken mot Donald Trump ser ikke ut til å gå i oppfyllelse. Dermed vil Senatet trolig allerede i morgen stemme for å frikjenne USAs president. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Natt til mandag kom bokbomba som Demokratene håpet skulle endre dynamikken i riksrettssaken mot USAs president Donald Trump.

Der hevdet tidligere nasjonal sikkerhetsrådsiver John Bolton at den amerikanske presidenten ville fryse militærhjelpen til Ukraina fram til landet startet etterforskning av den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden og sønnen Hunter - den sentrale anklagen i riksrettssaken mot presidenten.

Demokratene krevde dermed å få kalle inn Bolton som vitne i riksrettssaken i Senatet. Prosessen åpnet imidlertid ikke for å få høre vitner, og Demokratene måtte i så fall presset gjennom endring av spillereglene ved å få fire Republikanere til å stemme med seg.

RIKSRETT: 25. juli i år hadde Donald Trump en etter sigende helt spesiell telefonsamtale. Det kan være den utløsende årsaken til at presidenten blir stilt for riksrett. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Frikjennelse fredag

De siste dagene har Trumps parti vært bekymret for om de har nok stemmer til å blokkere vitner. Natt til torsdag skriver imidlertid New York Times at Republikanerne og leder Mitch McConnell føler seg sikre på at de har de nødvendige stemmene.

Torsdag er det nye åtte timer med utspørring av Trumps forsvarsteam. Fredag er det satt av fire timer til diskusjoner mellom partene. Etter det vil Senatet trolig stemmer over vitnespørsmålet.

Blir forslaget om å kalle inn vitner nedstemt, vil det trolig gå rett til avstemming på de sentrale anklagepunktene om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid. Det er i hvert fall republikanernes plan.

- Trump kan altså bli frikjent i morgen?

- Ja, sånn jeg vurderer det låter det rimelig. Hvis Republikanerne har de stemmene som trengs for å blokkere vitner, slik det ser ut nå, vil det endelige spørsmålet om disse anklagepunktene trolig komme opp til avstemming fredag, sier USA-forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til Dagbladet.

ØNSKER BEVIS: Den republikanske senatoren Mitt Romney ser frem til å høre John Boltons versjon i riksretten mot Trump. Video: AP Vis mer

Umulig å få flertall

For å felle Trump i Senatet, trenger Demokratene to tredels flertall av de 100 senatorene. 47 Demokrater har plass i Senatet, mot 53 Republikanere. Akkurat det ser Melby på som umulig.

- Det er ikke noe sjans for det. Det er mer sjans for at et par utsatte Demokrater stemmer for frifinnelse. Jeg har vondt for å se at selv en eneste Republikaner stemmer for å avsette ham. Selv ikke Mitt Romney vil stemme for fellelse. Da har du i så fall satt deg helt utenfor, sier han.

Trump vil da, i likhet med de to andre presidentene som har blitt stilt for riksrett - Andrew Johnson i 1869 og Bill Clinton i 1999 - bli frikjent i Senatet.

Samtidig tegner jusprofessor ved University of Michigan, Barbara McQuade, et bilde der Trump kan ha undergravet sitt «executive privilege» ved å gå til motangrep mot lekkasjene fra John Boltons bok.

Super Bowl og Trumps tale

Svein Melby tror Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell nå har styring på agenda og dagsorden i riksrettssaken. De har hele tida hatt et ønske om å gjøre unna riksrettssaken så fort som mulig.

Søndag er det Super Bowl på Hard Rock Stadium i Miami - årets største sportsbegivenhet i USA. Tirsdag holder Donald Trump sin State of the Union, der han oppsummerer rikets tilstand og legger fram sin politiske agenda for begge husene i Kongressen.

- De vil ikke ha en nyhetshelg til om riksrettssaken, sier Melby.

Som New York Times skriver, vil Trump trolig også bruke en frifinnelse i riksretten for alt det er verdt i sin State of The Union og i den kommende valgkampen, der han 3. november skal opp mot en av Demokratenes kandidater.

Det var det demokratiske flertallet i Representantenes hus som i desember vedtok å stille Trump for riksrett for maktmisbruk og forsøk på å hindre etterforskningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer