Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen demonstreres det mot Norge i 63 byer i 20 land

En norsk-rumensk familie ble fratatt alle sine fem barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november i fjor rullet to svarte biler inn på tunet der den norskrumenske familien bor, i ei lita bygd på Vestlandet.

En barnevernsansatt ba mora i huset om å komme til avhør på politistasjonen. Hun tok med seg hennes to sønner, og ga beskjed om at døtrene hennes, som var på skolen, allerede var hentet av barnevernet.

Dagen etter kom fire politimenn og hentet ekteparets femte barn, en baby.

Store demonstrasjoner Saken har vekket betydelig internasjonal oppmerksomhet. Markeringene har samlet titusener av mennesker som har vandret i gatene og tatt oppstilling utenfor norske ambassader og konsulat i fredelig protest mot norske myndigheters behandling av familien.

I morgen vil det holdes demonstrasjoner mot norsk barnevern i 63 byer rundt omkring i verden til støtte for den rumenske familien. Bare i USA er det varslet demonstrasjoner i 15 byer fordelt på 14 delstater.

I Dagbladet lørdag kan du lese en større nyhetsdokumentar om det internasjonale opprøret mot norsk barnevern.

Demonstrasjoner vil bli holdt i 40 europeiske byer, deriblant Berlin, London, Geneve, Barcelona, Warsawa, Roma, Dublin, Budapest og Haag. Ytterligere 23 demonstrasjoner blir holdt i USA, Canada, Australia og New Zealand.

Den norsk-rumenske familien tilhører pinsemenigheten, noe som kan være med på å forklare den store mobiliseringen i flere av landene. I andre land kan det være andre betente barnevernssaker som er årsak til mobiliseringen.

I en rekke internasjonale medier har norske myndigheter fått massiv kritikk, og jurister og politikere har rettet tung kritikk mot norsk barnevern. I morgen sender den britiske mediegiganten BBC en tv-dokumentar om norsk barnevern.

- En utfordring Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) beskriver pågangen og oppmerksomheten som utfordrende.

- Dette er en utfordring for oss fordi barnevernet er avhengig av tillit for å kunne gjøre en god jobb, skriver Bufdir til Dagbladet.

Barnevernet agerte mot den norskrumenske familien etter bekymringsmelding om vold mot barn.

DAGBLADET LØRDAG: Du kan lese en større nyhetsdokumentar om det internasjonale opprøret mot norsk barnevern i lørdagens papirutgave av Dagbladet.
DAGBLADET LØRDAG: Du kan lese en større nyhetsdokumentar om det internasjonale opprøret mot norsk barnevern i lørdagens papirutgave av Dagbladet. Vis mer

I et magasinintervju med BBC innrømmer barnas mor å ha gitt barna ris.

- Det skjedde ikke hver gang de hadde gjort noe galt, men av og til, sier mora. Hun påpeker at helsepersonell ikke har funnet noen fysiske merker på barna.

- Men loven i Norge er veldig klar, helt ned til minste detalj. Det er ikke lov med noen form for fysisk korreksjon. Vi har aldri vært klar over at dette er så strengt, sier mora.

Foreldrene er siktet for oppdragervold. Om de blir tiltalt blir avgjort i løpet av våren.

- Alle må respektere norsk lov Paret har fått babyen tilbake, men de fire eldste barna er fremdeles under norsk offentlig omsorg, fordelt på to ulike fosterhjem.

Bufdir viser til kulturforskjeller for å forklare den store negative oppmerksomheten som norsk barnevern nå blir gjenstand for:

- I Norge har vi en grunnleggende tillit til staten og de prosesser som skal sikre privatpersoners rettsikkerhet. Denne tilliten er ikke i samme grad eksisterende i f.eks de øst-europeiske landene, skriver Bufdir til Dagbladet.

- Barnevernet skal bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Norsk lovgivning er direkte rettet mot oppdragelse av barn. I Norge er det ikke lov å slå eller utøve vold mot barn. Synet på hva som er greit og ikke greit i oppdragelsesøyemed kan dermed være forskjellig. Men i Norge gjelder norsk lov og det må alle respektere, skriver Bufdir.

MASSEDEMONSTRASJONER: I Romanias hovedstad Bucuresti i fjor demonstrerte store folkemengder mot norsk barnevern. Foto: NTB/Scanpix
MASSEDEMONSTRASJONER: I Romanias hovedstad Bucuresti i fjor demonstrerte store folkemengder mot norsk barnevern. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart