Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen er D-dag i atomspørsmålet

Ahmadinejad har valgt å svare verden på en symbolsk dato. Princeton-professor frykter han vil angripe Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 31. juli vedtok FN en resolusjon som krevde at Iran måtte stanse anrikingen av uran innen utgangen av august.

Tiden er i ferd med å renne ut, og tirsdag er det D-dag i atomspørsmålet. Tirsdag 22. august er datoen da Irans president Mahmoud Ahmadinejad har lovet å komme med en respons på de internasjonale kravene om at landet må stanse det han selv hevder kun er fredelig produksjon av kjernefysisk energi.

Landets øverste leder ayatolla Khamenei hadde allerede mandag kommet med en uttalelse som tyder på at Iran har bestemt seg for å avslå kompromissforslag.

Men hvorfor valgte den iranske presidenten akkurat denne datoen? Ahmadinejad kunne ventet i ytterligere ni dager med å svare før FN-tidsfristen løp ut.

Symbolsk dato

De mest pessimistiske har svaret. Morgendagen er ifølge den islamske kalenderen en helligdag, og markerer natten da Profeten Muhammed steg til værs fra al-Aqsa-moskeen i Jerusalem på en «buraq», et fantasidyr med vinger, hestekropp og kvinneansikt.

En av Vestens fremste islamkjennere, Bernard Lewis, advarer derfor mot at den symbolske datoen kan åpne for en «kataklysmisk» omveltning - som for eksempel at Iran angriper Israel, skriver Times Online.

Sjiamuslimsk messias

APOKALYPTISK: Midtøsten-kjennere mener å se apokalyptiske krefter i Irans president Mahmoud Ahmedinejad, og at han er ute etter at landet skal fronte kampen mot Israel og fiendestater i Vesten. Foto: EPA/Scanpix
APOKALYPTISK: Midtøsten-kjennere mener å se apokalyptiske krefter i Irans president Mahmoud Ahmedinejad, og at han er ute etter at landet skal fronte kampen mot Israel og fiendestater i Vesten. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Atomkonflikten har vært under opptrapping siden 2005 da Ahmadinejad overtok presidentembedet etter den mer liberale Mohammed Khatami. Og skal vi dømme ut fra hans egne uttalelser er han ikke fremmed for å se på seg selv som sjiamuslimenes 12.imam, mahdien eller sjiamuslimenes messias om du vil.

Da Ahmadinejad skulle holde sin første tale i FN i fjor, tok han luftige formuleringer i sin munn.

- Åh, mektige Herre.

- Å fremskynde ankomsten av den betrodde , den lovede, det perfekte og rene mennesket, det som vil fylle verden med rettferdighet og fred, sa den iranske presidenten.

Iran som fortropp

Men hvor stor og umiddelbar er egentlig trusselen fra Iran?

Landets øverste leder ayatollah Ali Khamenei gjorde det mandag klart at de vil fortsette å utvikle atomteknologi.

«Den islamske republikken Iran har fattet sin egen avgjørelse og i atomspørsmålet, hvis Gud vil, med både tålmodighet og makt vil vi fortsette på denne veien», sa Khamenei på en statlig fjernsynssending, melder nyhetsbyrået AP.

image: I morgen er D-dag i atomspørsmålet

Dermed gjorde Khamenei mer enn å antyde at Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer og Tyskland får det samme svaret tirsdag.

På tross av ordkrigen frykter ikke alle at morgendagen vil markere slutten på sivilisasjonen. De snakker heller om sammenstøtet mellom siviliasjoner.

- Jeg tilhører ikke de som tror at verden vil komme til sitt endepunkt på tirsdag, men det er klare apokalyptiske tendenser i Ahmadinejad og hans gruppe. Han posisjonerer Iran til å føre an i konflikten med Vesten, sier Ilan Berman i American Foreign Policy Council.

Andre mener at Ahmadinejad vil bruke den symbolske datoen tirsdag til å gi noen halvhjertede kompromisser eller sikre status quo, for på den måten å kjøpe seg mer tid til å bygge en atombombe.

Svak resoulusjon

Resolusjonen som Ahmadinejad skal svare på tirsdag fikk ikke den utformingen de krasseste Iran-kritikerne hadde håpet på.

Riktig nok står Iran overfor en trussel om økonomiske og diplomatiske sanksjoner dersom fristen ikke overholdes. Men sanksjonene vil ikke komme automatisk, og dermed kan det bli nok en runde med diplomati etter fristens utløp.

Ahmadinejad har imidlertid sendt ut klare signaler om hvor han står i atomspørsmålet. Han har tidligere sagt at det ikke er aktuelt for Iran å bøye seg for «maktens og trusselens språk» - snarere tvert imot.

- Det iranske folk betrakter det som deres ubestridte rett å utnytte teknologien til å framstille atombrensel til fredelige formål, har Ahmadinejad uttalt.

Presidenten har også gått så langt som å true med å stenge oljekrana dersom det blir iverksatt sanksjoner.

Starte verdenskrig?

For å nøre opp under ordkrigen med fiendene i Vesten har Ahmadinejad også startet blogg for å formidle sitt politiske budskap.

Der stiller han blant annet dette spørsmålet til sine landsmenn:

- Er USA og Israel i ferd med å starte en ny verdenskrig?

Hittil har svarprosenten gått overveldende i favør av de som svarer ja på det ledende spørsmålet. Tirsdag får vi kanskje et svar på hvilke skritt Iran har tenkt til å ta.

<B>RUSSLAND VIKTIG:</B> Her stemmer Russlands FN-utsending Vitaly Churkin for resolusjonen 31.juli. Russland blir sett på som en nøkkelaktør i det diplomatiske spillet rundt Iran.
MISLYKTES:</B> EU med Javier Solana i spissen har ikke nådd frem med sin politikk overfor Iran i atomspørsmålet.