KAOS: For et par uker siden stoppet hele hovedstaden opp da vinteren bestemte seg for å gjøre comeback. Det er ikke meldig lignende forhold i morgen, men likevel kan man flere steder i landet oppleve vinterforhold i morgentimene. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
KAOS: For et par uker siden stoppet hele hovedstaden opp da vinteren bestemte seg for å gjøre comeback. Det er ikke meldig lignende forhold i morgen, men likevel kan man flere steder i landet oppleve vinterforhold i morgentimene. Foto: Halvor Solhjem Njerve / DagbladetVis mer

I morgen er det forbudt med piggdekk og det er meldt snø

Men les det med liten skrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen er det i følge lovens lyd ikke lenger tillatt å kjøre rundt på Norges veier iført piggdekk. Dette gjelder riktignok ikke landets tre nordligste fylker der denne fristen er første mai.

Det man derimot må huske på er at sjåføren til enhver tid er ansvarlig for å kjøre trygt. Ole-Fredrik Haugen på Veitrafikksentralen sier til Dagbladet at det er hver enkelt bilists ansvar å ha riktig utstyr på bilen og viser til unntaket fra den opprinnelige tidsfristen:

«Du kan bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene dersom føret krever det.»

- Man skal sko seg etter forholdene. Har man lagt om til sommerdekk og skal ut i snøværet er det absolutt å anbefale å skifte tilbake, sier han.

Meldt snø Samtidig er det i løpet av natta meldt snø over 200 høydemeter i det meste av Midt- og Sør-Norge. Utpå ettermiddagen kommer snøen i samme høyde i Nordland.

- Med null og minusgrader om natta de fleste steder, betyr det i minste at det kan være slapseføre og glatt mellom klokka 06 og 08 tirsdag morgen både i Oslo og mange andre steder, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet mandag ettermiddag.

Hun sier likevel at det ikke er snakk om samme hvite kaos som man så på hovedstadens veier for et par uker siden da alt av kollektivtransport gikk i stampe allerde på morgenkvisten.

- De som vil se mer nysnø i Sør-Norge bør nok sto opp tidlig tirsdag, men det betyr likefullt at det kan være vinterdekkføre fra morgenen av.

- Må ha en dato Haugen på Veitrafikksentralen understreker at det er i alles beste interesse å ha riktig dekk på doningen.

- Vi ser at det er mange som tar sjansen og kjøre med sommerdekk under dårlige forhold. Forsikringsselskapene sier også at dersom man er feilskodd og det skjer noe, er det mindre sannsynlighet for at man får en utbetaling, sier han.

Han vil derimot ikke gå inn på om datoen som er satt, i år 13. april, er «riktig».

- Det er det som er satt som dato, og en dato må du ha, sier Haugen.