I morgen er vi 6 milliarder

I morgen blir passerer antall mennesker på jorda seks milliarder. 95 prosent av befolkningveksten på jorda kommer i u-land. Europas andel av jordas befolkning synker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seksmilliardersbabyen født i Bosnia

Norge høyt oppe

- En av årsaken til befolkningsveksten er at vi lever mye lenger. Fra 1950 og fram til i dag har levealderen økt med 19 år, sier Helge Brunborg, demograf i Statistisk sentralbyrå.

Halvert i Europa

Men selv om befolkningen øker på verdensbasis, har den blitt nærmere halvert i Europa: I 1900 bodde 25 prosent av jordas befolkning i Europa. Idet vi runder et nytt årtusen er tallet nede i 12,2 prosent. Om 50 år anslår forskere at tallet har sunket til 7 prosent. I løpet av de neste femti år vil folketallet i Europa trolig synke med 100 millioner.

Dårlig familieplanlegging

95 prosent av befolkningsveksten kommer i u-land. Samtidig har populasjonen stagnert eller stoppet helt opp i Europa, Nord-Amerika og Japan.

- Hva er årsaken til den enorme befolkningsveksten i u-landene?

- Dårlig familieplanlegging og dårlig økonomi. Kvinnene føder mange barn fordi de vet at noen vil dø. De er avhengige av hjelp til alderdommen og arbeidskraft, Helge Brunborg. Han presiserer at trenden nå har snudd, fordi pengeøkonomi preger en større og større del av klodens befolkning. Det vil si at barna koster i form av skole, mat og klær.

- Har vi nok mat til 6 milliarder mennesker?

- Ja, vi har trolig potensial til å produsere mat til 10 milliarder mennesker. Problemet i dag er at vi har en skjev fordeling av ressurser. I Europa og Nord-Amerika holdes for eksempel kornproduksjonen nede fordi prisene er for lave.