I morgen faller dommen, bygda holder pusten

- Det skal bli godt å forhåpentligvis få avsluttet denne saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ (Dagbladet): Klokka 10 i morgen formiddag faller dommen i saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

I september i fjor ble tiltalen om seksuell omgang med ei mindreårig jente tatt ut. Siden har den tunge saken hengt over lokalpolitikerne og den lille kommunen, med cirka 3700 innbyggere.

Nestlederen i Vågå Arbeiderparti, Odd Erik Sveen, sier han ser fram til dommen.

- Det skal bli godt å forhåpentligvis få avsluttet denne saken. Det er viktig at den får gå sin gang og blir avslutta på en skikkelig måte. Og så er det viktig at rettsapparatet får gjøre sitt.

Har tenkt mye på saken Han forteller at partiet kommer til å møtes for å diskutere dommen.

- Vi kommer selvsagt til å samle oss og diskutere dette, uansett utfall. Forhåpentligvis får vi laget oss noen spørsmål. Og så arbeider vi videre med å skape politikk for bygda og lokalsamfunnet.

Nestlederen forteller at han selv ikke har snakket med Rune Øygard på flere uker. Men han har hele tida hatt saken i bakhodet.

- Jeg har tenkt at vi godt kunne vært denne saken foruten. Men det er vi ikke, og da må vi bare ta det som kommer. Men jeg har ikke gravd med så dypt ned i den at har påvirket meg negativt, sier han.

Overraskende avsløringer Hovedforhandlingene i Sør-Gudbrandsdal tingrett ble avsluttet i begynnelsen av november. Gjennom de fire ukene kom det fram ting som flere i Vågå Arbeiderparti ikke har vært klar over.

- Det har kommet noen avsløringer i saken, som vi ble overraska over. Nå har vi fått denne informasjonen gjennom media og de vinklingene som dere har. Så utifra det som kom fram i media ble vi svært overraska, sier Sveen.

- Vanskelig å gå videre Lederen for Bygdelista, det største opposisjonspartiet i Vågå, mener det har vært vanskelig å gå videre med det politiske arbeidet før denne saken er avgjort.

- Det har vært anstrengende, ettersom du vet at det er noe som ligger der og som kan forandre hele framdriften, sier Svein Blankenborg til Dagbladet.

Derfor håper han på en slutt i morgen, men han er slett ikke sikker på at saken stopper her.

 - HAR LAGT SITT PREG PÅ BYGDA:  Gruppelederen for Bygdelista, som er det største opposisjonspartiet i Vågå, er ikke i tvil om at den alvorlige saken har preget den lille kommunen i Oppland. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
- HAR LAGT SITT PREG PÅ BYGDA: Gruppelederen for Bygdelista, som er det største opposisjonspartiet i Vågå, er ikke i tvil om at den alvorlige saken har preget den lille kommunen i Oppland. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser fram til at vi nå kan nærme oss en slutt; skjønt jeg har vanskelig for å forstå at den endelige slutten kommer i morgen. Det er signalisert fra flere hold at det kan komme en anke her. For mitt vedkommende ser jeg fram til en slutt og en endelig dom på denne tragiske saken.

- Hvordan synes du Vågå Arbeiderparti har behandlet denne saken?

- Jeg har ikke lyst til å uttale meg noe om det. Bygdelista var ute helt fra starten av og oppfordret Rune til å søke permisjon, og det fikk vi tidlig medhold i av Arbeiderpartiet sentralt. Det at Arbeiderpartiet lokalt venta så lenge har jeg ingen kommentar til.

Men uansett utfall kan ikke Rune Øygard fortsette som ordfører, mener de to lokalpolitikerne.

- Men det er opp til han selv, om han vil prøve seg eller ikke, sier Sveen.

 HÅPER PÅ AVSLUTNING:  Nestlederen i Vågå Arbeiderparti, Odd Erik Sveen, håper på å få bruke tida og kreftene på kommunepolitikk etter dommen i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
HÅPER PÅ AVSLUTNING: Nestlederen i Vågå Arbeiderparti, Odd Erik Sveen, håper på å få bruke tida og kreftene på kommunepolitikk etter dommen i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer