Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen går halvannen million til streik mot regjeringen

Gir Siv og Erna bank.

STOPPER NORGE: Ansatte i DnB og organiserte i Finansforbundet klare til protest mot regjeringen: Bak fra venstre: Per-Kristian Ek, Lillian Christin Hattrem, Carl A. Løvvik, Jørn Omholt Kvilhaug, Hilde Fredheim Høgberg, Martha Bjørnerud, Hans-Kristian Sætrum, Merethe Hoff og Ann-Mari Sæterlid . Foran står konsernhovedtillitsvalgt i Finansforbundet i DnB, Vigdis Mathisen( til venstre)  og  Eli Solhaug.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STOPPER NORGE: Ansatte i DnB og organiserte i Finansforbundet klare til protest mot regjeringen: Bak fra venstre: Per-Kristian Ek, Lillian Christin Hattrem, Carl A. Løvvik, Jørn Omholt Kvilhaug, Hilde Fredheim Høgberg, Martha Bjørnerud, Hans-Kristian Sætrum, Merethe Hoff og Ann-Mari Sæterlid . Foran står konsernhovedtillitsvalgt i Finansforbundet i DnB, Vigdis Mathisen( til venstre) og Eli Solhaug.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Også ansatte i bank og forsikring legger ned arbeidet i to timer i morgen ettermiddag.

- Vi ser at dagens arbeidsmiljølov er under press, og vi merker allerede at våre opparbeidede rettigheter er under press. Vi kjemper hver hver dag for faste ansetteller, og vi trenger ikke en lov som åpner for enda mer midlertidighet. Vi må være solidariske med de som skal inn i arbeidslivet i framtida. Og vi som er i finansbransjen, vet at folk som ikke har fast jobb, ikke får lån. Unge blir presset ut på leiemarkedet, sier hovedtillitsvalgt i DnB Bjørvika, Vigdis Mathisen, til Dagbladet.

Bank- og forsikringsansatte er vanligvis ikke av de mest streikekåte, men i morgen legger de ned arbeidet i to timer i protest mot regjeringen. Mathisen mener arbeidsmiljøloven allerede gir tilstrekkelig rom for å finne fleksible løsninger internt i bedriftene, og advarer mot å flytte alle virkemidlene til arbeidsgiverne.

Kraftfullt signal Det er hovedsammenslutningene LO, YS og UNIO som står bak stormønstringen mot regjeringenes endring av arbeidsmiljøloven. Forbund med tilsammen omlag 1,5 million medlemmer slutter opp om protesten. Det blir markeringer 120 steder i landet.

I Oslo tropper de streikende opp foran Stortinget.

- Vi sender et kraftfullt signal til regjeringen og Stortinget. Jeg regner med at det blir en av de største politiske markeringer i Norge noensinne. Forbund med til sammen 1,5 million medlemmer står bak streiken.

- Har undervurdert - Oppslutningen om aksjonen viser at regjeringen har undervurdert motstanden hvis de tror at dette er noe bare LO er opptatt av. Det er en samlet arbeidstakerside som markerer sin motstand mot svekkelse av grunnleggende prinsipper i norsk arbeidsliv, sier LOs nestleder, Hans Christian Gabrielsen, til Dagbladet.

- Det verste ved regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov er at det på toppen av dagens ordning åpnes for at ytterligere inntil 15 prosent av arbeidsstokken kan være midlertidig ansatte. Det betyr at opp mot en fjerdedel av ansatte i norsk arbeidsliv kan komme til å gå på midlertidige kontrakter, sier Gabrielsen.

Også forskerne streiker. - Vi advarer mot mer midlertidighet, og oppfordrer våre medlemmer til å delta i streiken, sier leder av Forskerforbundet, Petter Aaslestad. Forbundet som er en del av Unio, har 19 000 medlemmer innenfor universitets- og høyskolesektoren.

Om lag 18 prosent av de ansatte ved universitet og høyskoler er i dag midlertidig ansatt. Tar man med stipendiater, er om lag halvparten av de ansatte i midlertidige stillinger. Det er tjenestemannsloven som regulerer arbeidsforholdene til ansatte i de høyere utdanningsinstitusjonene.

Fremmer ikke kvalitet - Vi ser at den midlertidigheten vi har, ikke fremmer kvalitet og innovasjon. Ut fra vår erfaring advarer vi derfor mot den normaliseringen av midlertidighet endringene i arbeidsmiljøloven åpner for, sier Aaslestad.

Svært mange vil merke streiken i morgen ved at kollektivtransporten stanser opp. NSB og Flytoget parkerer i tidsrommet mellom 15 og 16. I Oslo vil T-bane, trikk og buss stå stille mellom klokka 15.30 og 16.

Også AtB i Trondheim og Skyss som driver buss og bane i Bergen, innstiller avganger under markeringen, ifølge NTB. Fra Gardermoen meldes det at innkomne fly får lov til å lande, men at det ellers må påregnes forsinkelser. Blant annet vil håndteringen av bagasje stoppe opp.

Barnepass Avinor opplyser at selskapet ikke har full oversikt over hvilke konsekvenser streiken vil få samlet for flytrafikken, og oppfordrer reisende til å forsøke å holde seg orientert gjennom flyselskapene. Noen barnehager vil ifølge LO stenge under streiken, mens andre ifølge Unio vil holde åpent for det som omtales som «barnepass « uten pedagogisk tilbud.

Akademikerne er også mot økt adgang til kortvarig tilsetting i midlertidige stillinger, men deltar ikke i morgendagens streik. Det er Stortinget, og ikke regjeringen, som vedtar lovene i Norge. Vi har derfor mer tro på å gå i dialog med Stortinget enn å streike mot regjeringen, sier leder i Akademikerne, Knut Aarbakke.

Håper på Stortinget - Akademikerne har i møter med partiene på Stortinget sagt at endringer i arbeidsmiljøloven forutsetter at det også gjøres endringer tjenestemannsloven. De vil også innskrenke dagens fireårsregel for midlertidighet, til tre år.

MÅ TREKKE: Regjeringen må trekke forslaget som kan føre til at en fjerdedel av arbeidsstokken blir gående på midlertidige kontrakter, mener LO. Her LO-leder Gerd Kristiansen og LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MÅ TREKKE: Regjeringen må trekke forslaget som kan føre til at en fjerdedel av arbeidsstokken blir gående på midlertidige kontrakter, mener LO. Her LO-leder Gerd Kristiansen og LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det er staten som er verstingen i midlertidighet, og tilsetting i staten er regulert av tjenestemannsloven. Derfor må Stortinget nå se på privat og statlig sektor i sammenheng, slik at lovgivningen blir likere, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne.

- Bruken av langvarig midlertidighet er spesielt stor i universitets- og høgskolesektoren der ca. 20 prosent av de vitenskapelig ansatte ikke har faste stillinger. Ved visse institusjoner er andelen helt oppe i 30 prosent. Vi kommer ikke til å nå regjeringens mål om å utvikle verdensledende universitets- og forskningsmiljøer med dagens mange løsarbeidere. Derfor er det viktig at Stortinget tar grep nå, sier Aarbakke.

IKKE LÅN: Folk som ikke har fast jobb, får ikke lån, påpeker hovedtillitsvalgt i Finansforbundet Vigdis Mathisen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IKKE LÅN: Folk som ikke har fast jobb, får ikke lån, påpeker hovedtillitsvalgt i Finansforbundet Vigdis Mathisen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer