KAN BORDES: Ett av skipene i flåten som er på vei til Gaza med 10 000 tonn nødhjelp for å utfordre den egypt-israelske blokkaden av landstripen. Israel sier de vil stoppe skipene, med makt om nødvendig. Foto: AFP
KAN BORDES: Ett av skipene i flåten som er på vei til Gaza med 10 000 tonn nødhjelp for å utfordre den egypt-israelske blokkaden av landstripen. Israel sier de vil stoppe skipene, med makt om nødvendig. Foto: AFPVis mer

I morgen kan de bli bordet av den israelske marinen

I morgen formiddag ankommer en internasjonal hjelpeflåte israelskkontrollert territorium. Der venter den israelske marinen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En internasjonal flåte lastet med nødhjelp og over 700 personer, blant andre flere norske aktivister og den svenske forfatteren Henning Mankell, er på vei til Gaza.

Den lille landstripa med 1,4 millioner innbyggere har vært under israelsk og egyptisk blokkade siden juni 2007.

Kommer fram i morgen Flåten er flere dager forsinket, men er nå dratt fra Kypros og de regner med å nå det israelskkontrollerte sjøterritoriet utenfor Gaza i morgen formiddag.

- De bør nå 20 miles-grensa i morgen formiddag. Det er bedre å komme fram når det er lyst, så man ser bedre hva som skjer, sier Georg Morland til Dagbladet.

Morland uttaler seg på vegne av nordmennene som er med på hjelpeflåten, men det blir stadig vanskeligere å holde kontakt. I dag har ikke satelittelefonen de har med seg fungert.

- Satelittelefonen er blokkert av Israel. Planen er å bryte kommunikasjonen fra skipene. Vi har en avtale om at de skal ringe meg hver dag, men nå er det umulig.

Morland er ikke overrasket over at satelittelefonen er død.

- Det var ventet og er en del av den israelske strategien.

- Vil bli stoppet Israelske myndigheter har uttalt at de kommer til å stoppe flåten før den når Gaza. Den israelske marinen er på plass for å møte aktivistene og ifølge Haaretz kommer aktivistene til å få beskjed om å snu eller de vil bli ført til havnebyen Ashrod.

Der vil lasten, 10 000 tonn med hjelp til gjennombyggingen av Gaza, bli inspisert før den blir transportert til Gaza. Israelske myndigheter har også tilbudt seg å få hjelpen inn til Gaza om flåten ankommer Ashrod direkte.

- Dette er en del av propagandakrigen. Israel forsøker å gi et bilde av at forholdene ikke er så dårlig på Gaza, at de slipper gjennom alt som behøves, sier Mikael Löfgren, som representerer det svenske skipet, på telefon fra Sverige.

- Flåten handler ikke bare om å få denne begrensede hjelpen inn til Gaza, men har også andre dimensjoner. Det er bra at de ønsker å få hjelpen inn, men det handler ikke bare om å gi nødhjelp. Det er en solidaritetshandling, så befolkningen i Gaza ser at det finnes mennesker utenfor som bryr seg. Det har også en politisk dimensjon, at man får opphevet blokkaden så både varer og personer kan bevege seg fritt, sier Löfgren videre.

Mankell nektet utreise Löfgren sier at flåten ble forsinket på nytt i går da Kypros, etter press fra israelske myndigheter, nektet flere personer utreise fra øya, blant dem forfatter Henning Mankell.

- Jeg snakket med Mankell i dag morges og han er trøtt etter alt rotet med utreisen. Han synes det hele er komisk og gjentok gang på gang at de ubehagelighetene han opplever nå er barnemat i forhold til hvordan menneskene har det på Gaza.

Svenskene har sin egen båt i flåten, Ship to Gaza, mens nordmennene befinner seg på den største båten som har over 600 passasjerer. Löfgren er i motsetning til sin norske kollega optimistisk med tanke på å nå Gaza med hjelpen.

- Vi forventer at vi ikke blir stoppet. Flåten er helt fredelig og humanitær og vi har stor støtte internasjonalt og i Israel, Haaretz skrev seinest i dag en leder der de støtter oss.

Löfgren ser for seg tre forskjellige scenarier når flåten når fram til 20 miles-grensa.

- Det første scenariet er at marinen bruker militær makt for å stoppe oss, det andre er at man blir tatt til fange og tatt med til leirer som de allerede har gjort klare. Det tredje er at de skyter varselsskudd og tvinger fartøyene til å snu.

- Vi kommer uansett ikke til å møte vold med vold, vår motstand kommer til å være helt gjennom fredelig.

- Uttrykk for frustrasjon Norge er leder av giverlandsgruppa for palestinerne og håper blokkaden får en politisk løsning.

- Denne flåten er et uttrykk for frustrasjon på vegne av det internasjonale samfunn for stengningsregimet på Gaza. Det bidrar til å holde fokus på en politisk løsning, sier Bjørn Svenungsen, pressevakt i UD.

- Blokkaden tjener ikke israelske interesser, den styrker Hamas-regimet på Gaza og går kun utover Gazas sivilbefolkning. Som formann i giverlandsgruppa er vi spesielt opptatt av at blokkaden oppheves.

Følg flåten på Twitter.

Hjemmeside for organisasjonen bak flåten.

Informasjonsside for flåten.