Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen kan denne stanse forsvaret av Norge

Forsvarssjefen advarer Arbeidstilsynet: Forbys miljøammunisjonen, går Norge tom for skudd i sommer.

STORE PROBLEMER: Dette lille skuddet skaper enorme problemer for Forsvaret. I morgen avgjør Arbeidstilsynet om Forsvarsledelsen skal få lov til å fortsette bruken av miljøammunisjonen som gir stadig flere soldater helseplager. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STORE PROBLEMER: Dette lille skuddet skaper enorme problemer for Forsvaret. I morgen avgjør Arbeidstilsynet om Forsvarsledelsen skal få lov til å fortsette bruken av miljøammunisjonen som gir stadig flere soldater helseplager. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvaret vil gå tom for ammunisjon en gang midt på sommeren hvis Arbeidstilsynet forbyr bruken av den svært omstridte miljøammunisjonen som har gjort hundrevis av soldater syke. Tilsynet kommer trolig med sin avgjørelse i morgen.

Dersom hovedverneombudene i Forsvaret vinner frem med kravet om fortsatt full stans i skytingen, vil Norge miste store deler av forsvarsevnen i løpet av svært kort tid:

• Garden vil ikke lenger kunne oppfylle kravet til væpnet vakt ved slottet og de andre kongelige residenser.
• Grensevakten til Russland vil ikke kunne løse sitt oppdrag som forutsatt.
• Ulike styrkebidrag til Afghanistan og andre utenlandsoppdrag vil ikke oppnå nødvendig nivå.
• Brigade Nord har allerede en svekket nasjonal beredskap. Denne vil ytterligere svekkes hvis skyteforbudet opprettholdes.
• Også eliteavdelingene som Forsvarets spesialkommando vil få redusert trening og stridsevne.

Dette er hovedpunktene i forsvarssjef Harald Sundes skriv, der han fastslår at «stans i bruk av blyfri ammunisjon har omfattende operative konsekvenser og har i stor grad betydning for Norges evne til å levere operative avdelinger til utenlandsoperasjonene».

«Betydelig risiko» Hæren melder om at grunnlaget for å stille neste kontigent klar for kongevakt og grensevakt allerede er svekket. Det er uvisst når en ny ammunisjon kan være tilgjengelig, og derfor usikkert når normal skyteutdannelse kan gjenopptas.

«Spesielt vil redusert skyteutdannelse for personell til Afghanistan kunne medføre betydelig risiko, både for soldatene selv og for tredje part, dersom fullverdig skyteutdannelse ikke gjennomføres», fastslår forsvarsledelsen.

Hvis forsvaret skulle finne en ny ammunisjon relativt raskt, vil etterslepet likevel ta et år å hente inn, advares det.

UHELDIG KOMBINASJON: Bare så langt i år har over 300 soldater og offiserer fått helseplager etter skyting med miljøammunisjon og Forsvarets nye standardgevær, HK416. Allerede i 2009 påviste Forsvarets egne eksperter at helseplagene kan knyttes til yrkessykdommen metallfeber. Det er kombinasjonen av ammunisjon og våpentype som slår uheldig ut. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UHELDIG KOMBINASJON: Bare så langt i år har over 300 soldater og offiserer fått helseplager etter skyting med miljøammunisjon og Forsvarets nye standardgevær, HK416. Allerede i 2009 påviste Forsvarets egne eksperter at helseplagene kan knyttes til yrkessykdommen metallfeber. Det er kombinasjonen av ammunisjon og våpentype som slår uheldig ut. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Forsvarssjefen har sendt over alt av grunnlagsdokumenter til Arbeidstilsynet. Nå avventer vi den anbefalingen de vil komme med. Vi står inne for den konsekvensutredningen som er fremmet for Arbeidstilsynet, sier forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til Dagbladet.

Press på tilsynet Forsvarets ledelse er tydelig på at Arbeidstilsynets avgjørelse kan få svært alvorlige konsekvenser for den militære beredskapen i Norge. Arbeidstilsynet skal på sin side vurdere om Forsvaret skal få trosse sine verneombud og fortsette å bruke en ammunisjonstype som har påført et ukjent antall soldater yrkessykdommen metallfeber.

Bare det siste året har over 300 soldater fått symptomer som hoste, kvalme, svimmelhet, ubehag, oppkast, nummenhet, brystsmerter og uklart syn som følge av skyting med miljøammunisjonen. Mange har vært syke i flere dager.

Tross stadig strengere restriksjoner, hvor soldatene blant annet må skyte med lav frekvens i friluft med pustemasker og hyppige pauser, fortsetter de å bli syke.

- Forsvarsledelsen har bedt oss vurdere situasjonen fordi de er uenige med skytestansen hovedverneombudet har lagt ned. Vi har mottatt skriftlig og muntlig informasjon og vil gi vårt svar på dette. Verneombudet har stansningrett. Hvis arbeidsgiver er uenig i dette, kan saken bringes inn for Arbeidstilsynet, slik det er gjort i dette tilfellet, sier avdelingsleder Pål Lund i Arbeidstilsynet i Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media