TRAFIKKUHELL: Mandag førte snøfallet til flere ulykker på Sørlandet. Tirsdag rammer snøværet Østlandet.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
TRAFIKKUHELL: Mandag førte snøfallet til flere ulykker på Sørlandet. Tirsdag rammer snøværet Østlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

I morgen kan du våkne til 15 cm snø: - Kommer alltid brått på

Snøværet har allerede rammet trafikken på Sørlandet.

Mandag har det falt snø på Østlandet og Sørlandet, noe som førte til trafikkaos i sistnevnte landsdel. Nå varsler meteorologene at det sannsynligvis vil falle 10-15 centimeter snø på Østlandet natt til tirsdag.

- Det vil bli snø i hele Østlandet i natt, og på morgenkvisten vil det sannsynligvis være hvitt, forteller vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes til Dagbladet.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i Agder mandag ettermiddag. Varslene vil også gjelde Østlandet, Vestlandet, Trøndelag og Nordland fra tirsdag.

- Vinteren kommer alltid litt brått på, og det vil være uvant med snø på bakken og veiene, sier Moxnes.

- Vær forberedt: Snøen legger seg for alvor på Østlandet i natt. - Vær forberedt, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. Foto: Meteorologisk institutt
- Vær forberedt: Snøen legger seg for alvor på Østlandet i natt. - Vær forberedt, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Allerede rammet

På Sørlandet har trafikken allerede blitt rammet av snøfallet.

Siden i natt har politiet meldt om minst 17 trafikkulykker eller hendelser hvor bilister har kjørt seg fast. Blant annet kjørte en buss med omtrent 30 passasjerer i grøfta i Arendal, men ingen personer ble skadd i ulykken.

Klokka 15.50 fikk politiet melding om at et vogntog hadde fått full stans på E18 ved avkjørsel til Tvedestrand.

Politiet rykket ut til stedet, og etter hvert fikk de vogntoget på veien igjen. Men før de rakk å dra, kjørte et nytt vogntog seg fast.

- Skal være glatt i rundkjøringen ved nedkjørsel til Tvedestrand på E18, skriver de på Twitter, og opplyser om at Vegtrafikksentralen er varslet.

SNØ: Store mengder med snø fylte denne parkeringsplassen ved et skianlegg i Russland. Video: ViralHog Vis mer

Går over til regn

Ved lunsjtid tirsdag vil det gå over til regn i store deler av Østlandet, mens de nordlige delene kan forvente snøvær fram til kvelden. Men selv om snøen forsvinner, må man likevel være obs på glatte veier, ettersom regnet kan fryse på bakken.

Utover tirsdagen er det også muligheter for at nettopp det vil skje både på Vestlandet, i Møre og Romsdal og i Trøndelag.

- Dette blir nok dagen med mest snø denne uka. Det kommer flere nedbørsperioder utover, men da ser de ut til å bli hakket mildere, sier Moxnes og er klar på at man ikke kan kjøre med sommerdekk tirsdag morgen:

- Det er ikke mulig å kjøre med sommerdekk tirsdag. Man må kanskje vurdere om man skal kjøre i det hele tatt, ettersom det kan bli kø og trafikale utfordringer, avslutter hun.

- Legg om

Statens vegvesen har oppdatert seg på værvarselet for i morgen, og sier at de er forberedt på at det kan komme snø. Og for å forhindre uhellene som ofte følger snøfall, har de ett godt råd:

- Ha gode vinterdekk på bilen, kjør etter forholdene og avpass farten etter føret, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen, Jeanette Andresen, til Dagbladet.

Om det er noen som skal kjøre til jobb på Østlandet i morgen, men ennå ikke har skiftet til vinterdekk, bør det gjøres snarest.

- Man kan ikke kjøre ute med sommerdekk i morgen, om det blir like mye snø og veiene blir like glatte som det er varslet, sier Andresen.