I morgen kan du våkne til storstreik

21 500 LO-medlemmer står parat til å gå ut i konflikt dersom riksmeklingsmann Reidar Webster ikke makter å få LO og NHO til å bli enige en gang i løpet av kvelden eller natta. I morgen kan du våkne til streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min jobb er å få dem til å komme til enighet, men i år ser det vanskeligere ut enn tidligere, sier Webster til Dagbladet.

De siste åra har Webster greid å legge fram en endelig skisse før fristens utløp ved midnatt. Så har partene brukt et par timer før de har kommet til enighet. Men i år kan det bli vanskeligere.

- Hvis vi kommer fram, vil ikke bitene falle på plass før i aller siste sekund, sier Webster. Han vet hva han snakker om. I 23 år har han hver eneste vår meklet mellom gjenstridige parter i arbeidslivet.

Partene er uenige om to store stridspunkter, etter- og videreutdanningsreformen og en utvidelse av ferieordningen med fire dager.

Selv om LOs krav er blitt karakterisert som særdeles ansvarlige, skaper de hodebry for så vel Reidar Webster, som for LOs Yngve Hågensen og Finn Bergesen jr. i NHO.

Hittil har NHO strittet imot å innfri LOs krav om fire nye feriedager, som skal fullføre den femte ferieuka.

Men enda viktigere: NHO og LO er ikke enige om finansieringsordningen for etter- og videreutdanningsreformen. NHOs medlemsbedrifter vil heller ikke overlate styringen av hva som er nødvendig kompetanseheving til arbeidstakeren selv.

STREIKEVARSEL: - Vi tar gjerne en fight for den femte ferieuka, sier Roy Pedersen, leder i Oslo Stein-, Jord-, og Sementarbeideres Forening.