Streik:  SAS kan rammes av pilotstreik. Foto:Hans Arne Vedlog/Dagbladet
Streik: SAS kan rammes av pilotstreik. Foto:Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

I morgen kan SAS være rammet av pilotstreik

Er ikke fornøyde med tariffavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTB: 309 norske og rundt 300 svenske flygere i SAS er klare for streik. klare til å legge ned arbeidet hvis selskapet ikke gir dem en tariffavtale de er fornøyd med

Fristen for den pågående meklingen går ut ved midnatt natt til torsdag. De første pilotene tas ut fra morgenen av hvis det ikke er oppnådd enighet. Rundt tolv timer før fristens utløp var det fortsatt betydelig avstand mellom partene i forhandlingene om å få på plass en helt ny tariffavtale for flygerne som er organisert i Norske SAS-flygeres forening (NSF).

- Forhandlingene er kompliserte, og det er mange uløste spørsmål, sa fungerende leder Rune Sundland i Norske SAS-flygeres forening da forbundet brøt forhandlingene med NHO og SAS for to uker siden.

Gustafson koblet inn Etter det NTB erfarer dreier det seg om spesielt kompliserte forhandlinger fordi det skal snekres en helt ny tariffavtale fra bunnen av etter at selskapet ved nyttår sa opp de eksisterende tariffavtalene med flygerne.

Idet meklingen gikk inn i sine mest intense faser, var også SAS-toppsjefen selv, Rickard Gustafson, koblet inn i forsøkene på å få til en enighet, etter det NTB erfarer. Det er svært uvanlig at konsernets øverste leder kobles direkte inn i tarifforhandlinger.

- Tryggere arbeidsplasser Da den delen av flygerne som er medlemmer i Parat-tilsluttede SAS Norge Pilotforening, som springer ut av gamle Braathens, godtok avtalen de fikk forhandlet fram, konkluderte Gustafson med at arbeidsplassene er tryggere.

- Vi har fått overenskomster som gjenspeiler nåtidens konkurransesituasjon, og som er med og sikrer skandinaviske jobber og en fremtid for piloter i SAS, sa han.

Flygerne: Minner om diktat På samme tidspunkt brøt LO-tilsluttede Norsk Cockpitforbund, som fører forhandlingene for Norske SAS-flygeres Forening. Da var det allerede stor avstand og minimalt med kontakt mellom partene. Flygerne mener at tilbudet fra SAS er å regne som et diktat.

Også i det svenske pilotkorpset er det gitt klart uttrykk for streikevilje. Mens meklingen her allerede er i gang, har Svensk Pilotforening varslet streik for sine drøyt 300 medlemmer fra torsdag.

(NTB)