- I morgen kan Taliban være i Kabul

Frykt for at de vil gjøre den afghanske hovedstaden like blodig som Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tallet på drepte amerikanske soldater i juli, var helt nede i elleve, noe som er rekordlavt siden invasjonen for drøye fem år siden.

Samtidig peker utviklingen i Afghanistan i annen, uhyggelig retning. 

Ifølge Agency Coordinating Body for Afghan Relief (ACBAR), paraplyorganisasjon for over 100 humanitære bistandsorganisasjoner, har antallet voldelige episoder i Afghanistan økt med rundt 50 prosent i forhold til samme periode i fjor. 

I takt med at antall angrep og sivile tap øker, kommer også ryktene om at Taliban gjør seg klare til å ta hovedstaden Kabul. I landsbyen Maidan Shar, 20 kilometer fra Kabul, er stemingen blant de lokale spent og avventende.

- I dag er Taliban her. I morgen kan de være i Kabul, sa farmasøyten Syed Mohammad (32) til magasinet Newsweek i forrige uke.

En Taliban-kommandant i Ghazni-provinsen gir dette innblikket i terrorgruppas planer:

- Taliban-strateger har delt Kabul inn i 15 soner. Hver og en skal få sine operative områder, noen skal ta med familiene sine som skal fungere som dekke, mens de jobber i skjul med å rekruttere lokal støtte og forberede nye angrep, sier mulla Bari Khan.

Propagandakrig

ANGRIPER KABUL: Afghansk politi på stedet der en selvmordsbomber i bil gikk i lufta utenfor den indiske ambassaden i juli. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIX
ANGRIPER KABUL: Afghansk politi på stedet der en selvmordsbomber i bil gikk i lufta utenfor den indiske ambassaden i juli. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIX Vis mer

- Jeg tror disse utspillene er mer propaganda enn noe annet. Det er viktig å huske på at det foregår en propagandakrig som er minst like viktig som den reelle krigen, sier Arne Strand, Afghanistan-forsker ved forskningsinstituttet Christian Michelsens institutt i Bergen til Dagbladet.no.

Han tror ikke at Taliban har kapasitet eller noe egentlig ønske om å ta Kabul. Det er heller ikke første gang det kommer rykter om at Taliban er i ferd med å ta afghanske byer.

Senest i juni var det tegn til at Taliban forberedte en storoffensiv mot den sørlige byen Kandahar. Nato- og afghanske styrker slo voldsomt tilbake og knuste opprøret.

Skape usikkerhet

CMI-forskeren tror Taliban er mer interessert i å spre usikkerhet over hele Afghanistan enn å ta kontroll over byer.

- Taliban tar i bruk en nålestikk-strategi. Vi ser at de har angrepet forsyningslinjer og en rekke konvoier inn til Kabul. Det har også vært veldig mange angrep sør for Kabul og en oppblomstring av angrep i provinser som Kunar og Nangarhar. En kartoversikt over alle angrepene vil vise forbausende mange angrep over store områder.

- Hva forsøker Taliban å oppnå med dette?

- De vil vise at de har kontroll, mulighet til å øve innflytelse og ikke minst skape usikkerhet om de internasjonale styrkene har kontroll. Strategien Taliban bruker krever ikke mange menn eller store ressurser, sier Afghanistan-eksperten.

- I morgen kan Taliban være i Kabul

Større sivile tap, større Taliban-oppslutning

I tillegg til å angripe forsyningslinjer inn til Kabul, har Taliban stått bak store angrep inne i hovedstaden.

I januar ble hotell Serena i Kabul angrepet av Taliban. Angrepet kostet åtte mennesker livet, blant dem Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen.

Tre måneder senere ble det gjennomført et attenatforsøk mot president Hamid Karzai under en militærparade i den afghanske hovedstaden. Tre ble drept i attentatforsøket, mens president Karzai unnslapp.

I juli eksploderte en bilbombe utenfor den indiske ambassaden i Kabul. 60 mennesker ble drept.

På tross av høyprofilerte angrep og stigende dødstall tror ikke Strand at Kabul vil bli et nytt, blodig Bagdad.

Men det faktum at amerikanerne har gjennomført flere flyangrep i Afghanistan enn i Irak, og dermed påført afghanerne store sivile tap, kan påvirke kampen mot Taliban i uheldig retning.

- Med større sivile tap får Taliban større evne til å mobilisere. De kan da stille spørsmål ved hvor overlegen Karzai-regjeringen er, og folk spør seg om Taliban kan komme tilbake til makten, seir Strand.

Usikker framtid

Vår og sommer er tradisjonelt høysesong for Taliban-angrep. Derfor er det liten grunn til å tro at volden i Afghanistan vil eskalere utover høsten.

- Dette er den verste tida. Når opiumsavlingene skal høstes, når det blir kaldere og den første snøen etter hvert legger seg, vil det sannsynligvis roe seg, sier Strand.

Sikkerhetssituasjonen avhenger selvsagt av hvilken framtid president Hamid Karzai går i møte. Fortsatt er det uklart når president- og parlamentsvalget vil bli avholdt neste år, og om Karzai ønsker gjenvalg eller om han blir erstattet.

Denne sommeren har han ligget i verbal krig med nabolandet Pakistan, samtidig som han har fått merke presset fra USA.

- Karzai har rundlurt oss

I forrige uke gikk USAs tidligere koordinator for narkotikabekjempelse i Afghanistan, Thomas Schweich, voldsomt ut mot Karzai.

- Karzai har rundlurt oss, skrev Schweich i en artikkel i New York Times\'s magasin, og hevdet at Karzais venner har beriket seg på narkotikahandel, mens USA og andre har pumpet inn millioner av dollar for å gjenoppbygge Afghanistans infrastruktur.

- Når han kommer under et slikt press, kan det være nyttig å forsøke avlede oppmerksomheten mot Pakistan og deres etterretningstjeneste ISI. De får snart skylda for alt som går galt, sier Strand.

Ikke noe politisk alternativ

Afghanistans tidligere president, Burhanuddin Rabbani, er blant dem som mener at situasjonen i landet er så alvorlig at han ikke kan vente til Karzai forsvinner fra presidentembedet.

- Hver dag teller det afghanske folket dagene fram til denne administrasjonen er ferdig, enda mer enn amerikanerne. De er ute etter forandring, sier Rabbani i et intervju han ga fra sitt hjem i Kabul.