Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen kan vestlandsbygda få Norges varmeste januardag noensinne

- Veldig uvanlig.

NORGES SYDEN: Den lille bygda Tafjord innerst i Tafjorden kan slå en oppsiktsvekkende værrekord. Foto: Astor Furseth / NTB scanpix
NORGES SYDEN: Den lille bygda Tafjord innerst i Tafjorden kan slå en oppsiktsvekkende værrekord. Foto: Astor Furseth / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge i januar har for de fleste av oss vært en kald affære så langt.

Som varslet har imidlertid den verste kulda avtatt de fleste steder i løpet av helga.

Men at noen i dette landet skal få sydentemperaturer, denne tida i året, hadde vi ikke forventet.

Garanterer 15 Stedet hvor det nå varsles om en mulig varmerekord for Norge i januar, er den lille byda Tafjord innerst i Tafjorden i Møre og Romsdal.

- Vi garanterer 15 grader. Det gjelder ikke mange områder, men bare indre fjordstrøk på Nordvestlandet. Det er veldig høye temperaturer mot normalen. Det er ikke så sjeldent vi opplever 8-10 grader i Norge i januar, men dette er noe annet, sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Geir Ottar Fagerlid.

Om noen skulle lure på hva varmerekorden i Norge i januar er, er det også Tafjord som innehar den. Den ble satt 28. januar 1989, da gradestokken viste 17,9 varmegrader.

- I 2002 var det 16,9. I morgen er det meldt mellom 14 og 17 grader, og det er et litt forsiktig varsel. Med føneffekten som oppstår kan det fort bli et par grader varmere og nærme seg rekorden, sier han.

Det er nettopp føneffekten og lavtrykk som gjør at bygda kjent for det milde klimaet nok en gang kan skrive seg inn i værhistoriebøkene.

- Dette kommer i forbindelse med et lavtrykk fra Atlanterhavet. Lufta er dratt med hele veien fra Nord-Afrika og Middelavet og presset oppover, sier Fagerlig.

- Veldig uvanlig Fagerlid kan også bekrefte det inntrykket de fleste av oss trolig sitter igjen med etter januar, nemlig at det har vært kaldt.

- Det har vært en kald januar, og det er spesielt at dette mildværet dukker opp nå. Dette er uvanlig høye temperaturer for januar å være. Når slikt kommer synker det som regel fort, sier han.

- Det kan være 12-15 varmegrader i januar i Tafjord nesten hvert år, og de nyter godt av føneffekten både høst og vinter, men det er ikke så vanlig at det er i januar, sier han.

Det blir skikkelig Tafjord-vær i Tafjord og ordentlig vestlandsvær på resten av Vestlandet.

- Det har vært veldig rolig vær, men nå er det på tide å tenke nytt. Det blir skikkelig vestavær med kraftig lavtrykk, sier Fagerlid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media