I morgen kler kjendisene seg i rødt

I sympati med demokratibevegelsen i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det siste døgnet har det pågått en kampanje på sms, e-post og Facebook der man oppfordres til å kle seg i rødt i morgen, i sympati med demokratibevegelsen i Burma. En rekke norske kjendiser Dagbladet.no har snakket med, vil følge oppfordringen.

– Ja, jeg har mottatt en slik oppfordring, og jeg kommer til å følge den. Det er ikke mye man får gjort på et globalt nivå for å hjelpe de som demonstrerer i Burma. Men dette er en fin måte å vise at man bryr seg på, sier Kohinoor, artisten som i sommer opplevde at ektemannen ikke ble tatt hånd om av ambulansen i Oslo da han ble slått ned i parken.

Det samme sier den norsk-zambiske sangeren Haddy N’jie.

– Jeg tror jeg har fått seks sms’er om det samme. Det er en fin måte å markere støtte på, sier hun.

Kjøpte rød topp

Forfatter Anne B. Ragde går vanligvis ikke i rødt, men gikk i går til anskaffelse av en rød topp for å kunne gi sin støtteerklæring.

– Jeg pilte ut og kjøpte en topp jeg kan ha inne i jakka. Den bruker jeg i morgen, mens jeg er på bokmesse i Göteborg, sier hun.

Journalist Åsne Seierstad sitter for tiden innendørs, opptatt med korrekturlesning, men har fått en rekke tekstmeldinger om Burma-kampanjen.

STØTTER KAMPEN FOR ET FRITT BURMA: Fra venstre Åsne Seierstad, Haddy N\'jie, Don Martin og Anne B. Ragde. Foto: SCANPIX/DAGBLADET
STØTTER KAMPEN FOR ET FRITT BURMA: Fra venstre Åsne Seierstad, Haddy N\'jie, Don Martin og Anne B. Ragde. Foto: SCANPIX/DAGBLADET Vis mer

– Jeg har ikke fått fulgt med så mye på nyhetene i det siste, men har fått oppfordring fra så mange bra venner at jeg går nok i rødt dersom jeg skal ut i morgen, sier hun.

Rød lue og sokker

Rapperen Don Martin i den svært så politiske gruppa Gatas Parlament har fått hele ti sms’er med Burma-oppfordringen, men har ikke hatt tid den siste uka til å følge med på de dramatiske hendelsene i Rangoon.

– Jeg vet ikke så mye om det som skjer, men prinsipielt støtter jeg alltid buddhistmunker som protesterer mot militærjuntaer. Jeg skal hente fram røde T-skjorter, rød hettegenser, en rød lue og røde sokker. Så håper jeg at jeg blir tilgitt for at jeg ikke har noen rød bukse, sier han.

Hans hip hop-kollegaer Tommy T og Vinni fra Paperboys har ikke fått med seg kampanjen, men gir den umiddelbart sin støtte når de hører om den.

– Jeg skal til og med gå med røde sneakers i morgen, hvis det betyr at jeg kan støtte bevegelsen i Burma, sier Tommy T.

Også Venstres nestleder Trine Skei Grande slenger seg på.

– Jeg kler ikke rødt, men skal lete i skapet og se om jeg kan finne noe som nærmer seg fargen. Det gjelder å bruke ale midler for å vise verdenssamfunnet at en støtter demokratibevegelsen, sier hun.