I morgen kommer USAs svar

Både Storbritannia og USA kritiserer Irak for å lyve i våpenrapporten. I morgen kommer USAs offisielle svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Colin Powell og USAs FN-ambassadør John Negroponte kommer torsdag til å fortelle verden hva USA mener om Iraks våpenerklæring.

Det kunngjorde Det hvite hus onsdag. Samme dag kom det en rekke kritiske uttalelser om erklæringen fra både britisk og amerikansk hold. Verden venter nå i spenning på hvilken vei USA vil velge videre etter at rapporten trolig får det glatte lag torsdag.

Powell lovet imidlertid onsdag at USA vil holde seg innenfor «FN-prosessen» når rapporten blir vurdert.

- Irak har gjennom resolusjon 1441 fått en mulighet til å samarbeide med det internasjonale samfunnet og å holde opp med å lure verden når det gjelder landets masseødeleggelsesvåpen. Det vi har sett så langt i erklæringen, har ikke fått oss til å tro at de har forstått budskapet eller at de samarbeider, sa Powell, og la til:

- Men vi vil fortsatt forholde oss til FN-prosessen. Presidenten har gjort det klart at han ønsker å samarbeide med FN og det internasjonale samfunnet.

Tilbake til FN

FN-resolusjon 1441 krever at saken må bringes tilbake til FN hvis Irak bryter resolusjonen. Det betyr at USA ikke kan gå til direkte angrep på Irak uten at de andre medlemmene i FNs sikkerhetsråd nok en gang får et ord med i laget.

Amerikanske tjenestemenn har tidligere uttalt at Irak ikke har gjort rede for biologiske, kjemiske og kjernefysiske våpen i rapporten - våpen som USA er overbevist om at regimet i Bagdad besitter.

President George W. Bush kunngjorde tidligere onsdag via en talsmann at rapporten er Iraks «siste sjanse» til å redegjøre for sine våpenprogrammer.

- Utelatelser

President Bush er «bekymret for utelatelser» i den irakiske rapporten, sa Det hvite hus' talsmann Ari Fleischer da Bush møtte sine fremste rådgivere og medarbeidere for å drøfte den første offisielle kommentaren til rapporten.

Også den britiske statsministeren Tony Blair kritiserte onsdag rapporten. I en tale til Underhuset sa han at det er utbredt skepsis til den irakiske rapporten.

- Jeg tror de fleste som har sett på dette åpenbart meget lange dokumentet, er ganske skeptiske til påstandene som settes fram. Men det er viktig at vi studerer det i detalj og gir et formelt og omhyggelig svar, sa Blair. Han lovet at det formelle britiske svaret vil komme på nyåret.

Ikke angrep ennå

Avisen The New York Times skrev onsdag at USA ikke kommer til å kreve et umiddelbart angrep mot Irak selv om USA ikke er fornøyd med rapporten.

FNs våpeninspektør Hans Blix skal legge fram sin vurdering av Iraks 12.000 sider lange «egenerklæring» for Sikkerhetsrådet torsdag.

Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon bekreftet onsdag at Storbritannia forbereder seg på en mulig krig, men gjentok også at en krig verken var nær forestående eller uunngåelig. Storbritannia har vært USAs nærmeste allierte i opptrappingen av presset på Irak for å tvinge landet til å opplyse om og eventuelt gi fra seg alle masseødeleggelsesvåpen.

- Det vi gjør er at vi forbereder oss på den eventualitet at militær aksjon blir nødvendig, formulerte Hoon seg overfor BBC Radio.

- Men jeg vil understreke at det ikke er tatt noen beslutning om å gå til militær aksjon.

Bestiller skip

En kilde i det britiske shippingmiljøet bekreftet overfor nyhetsbyrået Reuters at det britiske forsvarsdepartementet er kommet med sin første bestilling på et større handelsfartøy for å frakte panser og annet tungt militært utstyr til Persiabukta i forkant av et militært angrep.

Samtidig meldte britiske myndigheter behov for ytterligere to skip til frakt av militært utstyr hos britiske skipsmeklere.

- Dette er de første ordrene jeg har sett, sier en kilde som er kjent med det britiske forsvarsdepartementets bestillinger.

Kilder i selve departementet ville ikke opplyse om detaljer, men bekreftet at man har begynt å lete etter skip.

Avismeldinger

Også britiske og australske aviser skrev onsdag at forberedelsene til krig mot Irak er i full gang.

Ifølge den britiske avisen The Independent vil en britisk styrke bli sendt i retning Irak innen få uker. Avisen hevdet at utplasseringen ville bli beordret uavhengig av eventuelle irakiske brudd på Sikkerhetsrådets resolusjon om masseødeleggelsesvåpen, og at over 40.000 britiske soldater og rundt 100 stridsvogner vil ta del i USAs felttog mot Irak. Koalisjonsstyrkene vil i alt bestå av over 250.000 soldater, skriver avisen.

Styrken kan være kampklar allerede mot slutten av januar. En annen London-avis, The Daily Telegraph, hevder at 20.000 briter skal delta i felttoget.

Også i Australia melder avisene at krigsvinden har begynt å blåse. Statsminister John Howard bekreftet onsdag at forberedelsene er i gang, men også han understreket at ingen avgjørelse er tatt.

Kilder i forsvaret sier til Sydney-avisen Daily Telegraph at man venter at USAs president George W. Bush om kort tid gir grønt lys for de siste 60 dagene med krigsforberedelser.

(NTB)

HANS BLIX</B> skal legge frem sin mening om Iraks våpenrapport for FN.
SVARER FOR USA:</B> På torsdag legger Colin Powell frem USAs svar på Iraks våpenrapport.