I morgen møter Storberget denne mannen i retten

Knut Storberget er kalt inn som vitne i utleveringssaken mot den selverklærte nynazisten Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik (30).

BLIR HAN UTLEVERT?: Utleveringssaken mot Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik (30) starter i Oslo tingrett i morgen og varer over to dager. Foto: Harald S. Klungtveit
BLIR HAN UTLEVERT?: Utleveringssaken mot Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik (30) starter i Oslo tingrett i morgen og varer over to dager. Foto: Harald S. KlungtveitVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen behandler Oslo tingrett utleveringssaken mot den selverklærte nynazisten Vjatsjeslav Datsik (30).

Lille julaften ble «Røde Tarzan» dømt til åtte måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse.

Det var akkurat som Datsik planlagte. 30-åringen ønsker nemlig å bli i Norge.

Storberget møter På bakgrunn av dommen har Riksadvokaten i Russland bedt om at Datsik blir utlevert til Russland. Avgjørelsen fattes av domstolen i Norge.

Blant vitnene som er kalt inn i morgen er justisminister Knut Storberget.

- Jeg har kalt ham inn som vitne etter det han uttalte til NRK der han sa han ville arbeide for å få Datsik ut av Norge. På det tidspunktet var det ikke fattet noe utvisningsvedtak og Storberget felte en dom over min klient før et vedtak i det hele tatt var prøvet, sier Datsiks advokat, Fridtjof Feydt, til Dagbladet.

Kommunikasjonsavdelingen i Justisdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at Storberget vil stille i retten i morgen.

- Knut Storberget møter i retten når han har blitt bedt om å stille, sier kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagedal til Dagbladet.

- Risikerer tortur Blant grunnene til at Feydt vil kjempe for at Datsik ikke skal bli utlevert til Russland er at han og hans klient mener det er en overveiende fare for at den russiske nynazisten skal bli utsatt for tortur og mishandling hjemme i Russland.

- Ifølge russiske jurister risikerer han ikke dødsstraff, men det strider mot Den europeiske menneskerettskonvensjonen å utlevere ham til et land hvis han risikerer tortur også, sier Feydt.

Derfor har advokaten i tillegg kalt inn en rekke vitner som skal ha vært ofre eller vitner til tortur i Russland.

MØTER: Justisminister Knut Storberget bekrefter at han møter i retten. Foto: Berit Roald/SCANPIX
MØTER: Justisminister Knut Storberget bekrefter at han møter i retten. Foto: Berit Roald/SCANPIX Vis mer