I morgen ødelegges rakettene

I morgen går fristen ut for Irak til å ødelegge rakettene. Irak lover å begynne å ødelegge rakettene før det er for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irak vil rette seg etter FNs krav om å begynne ødeleggelsen av al-Samoud 2-rakettene innen lørdag, sa kilder i Bagdad timer før fristen gikk ut. USA og Storbritannia avfeier utspillet.

- Dette er ikke tidspunktet for lek, sier statsminister Tony Blair. USAs president George W. Bush mener tiden nå er inne for å bruke makt mot Irak.

Irakiske kilder sier at kravet er politisk motivert, men at destruksjonen «kan komme til å begynne» lørdag, fristen som er satt av sjefen for FNs våpeninspektører Hans Blix.

Rakettene har stått sentralt i diskusjonen om hvorvidt Irak anstrenger seg for å oppfylle FNs krav om at landet må kvitte seg med sine våpen for masseødeleggelse og raketter som kan bære slike våpen.

Ja, men hvordan?

I et brev FNs våpeninspektører fikk overlevert sent torsdag kveld, går det fram at Irak «i prinsippet» går med på å ødelegge rakettene.

Men Irak hevder samtidig at de ikke vet hvordan rakettene skal ødelegges, og de har bedt om tekniske samtaler med FN lørdag. Blix har bedt sin nestleder Demetrius Perricos i Bagdad diskutere destruksjonsplanene med irakerne, fortalte Blix selv i New York fredag.

Han har også sendt et svar på brevet fra Saddam Husseins nære rådgiver, general Amir al-Saadi, og bedt Bagdad avklare hvordan destrueringen skal foregå.

Blix ser positivt på rakettutspillet fra Bagdad.

- Avgjørelsen om i prinsippet å ødelegge de forbudte rakettene er et viktig tegn på reell avvæpning, sa Blix.

Blix skulle i helgen gi Sikkerhetsrådet en skriftlig oppdatering om våpeninspektørenes arbeid.

- Ikke tid for lek

- I samme øyeblikk som jeg tidligere i uken hørte Saddam Hussein si at han ikke ville ødelegge rakettene, visste jeg at han ville kunngjøre det motsatte like før Blix' rapport.

Dét sa Storbritannias statsminister Tony Blair på en pressekonferanse i Madrid sammen med Spanias statsminister Jose Maria Aznar.

Frankrike ser derimot positivt på Iraks kuvending. Beslutningen viser at inspeksjonene gir resultater og er et viktig skritt i avvæpningen, sier den franske utenriksministeren Dominique de Villepin.-Det franske standpunktet - som støttes av flertallet i det internasjonale samfunnet - er blitt styrket i dag.

- Tid for maktbruk

President George W. Bush sier at tida er inne for å bruke makt mot Saddam Hussein. I et intervju med avisen USA Today antyder Bush kanskje sterkere enn noen gang at det kan være slutt på den amerikanske tålmodigheten.

- Min holdning er at hvis Saddam Hussein hadde noen planer om å avvæpne Irak, ville han ha gjort det. Vi skal avvæpne ham nå, sa Bush til avisen.

Han mener det ikke er avgjørende om Irak ødelegger al-Samoud 2-rakettene. Irak må oppfylle samtlige av FNs nedrustningskrav, mener Bush.

Sikkerhetsrådet er dypt splittet i spørsmålet om hvorvidt det er nødvendig med en ny resolusjon som åpner for bruk av militærmakt mot Irak. Den neste rapporten fra Blix til Sikkerhetsrådet kan bli avgjørende for tvilerne.

Blair optimistisk

Statsminister Tony Blair er overbevist om at FNs sikkerhetsråd vil vedta en ny resolusjon om Irak, tross motvilje hos tre av de fem vetomaktene i Rådet.

- Jeg er fortsatt trygg på at vi vil få støtte i Sikkerhetsrådet, sier Blair.

En resolusjon krever at minst ni medlemmer støtter den og at ingen av de fem faste nedlegger veto. I praksis betyr det at USA og Storbritannia, som har støtte fra Spania og Bulgaria, må vinne minst fem av de seks som sitter «på gjerdet» over på sin side.

Russlands utenriksministeren Igor Ivanov antydet i Beijing fredag at Russland kan komme til å bruke veto i FNs sikkerhetsråd for å bevare verdensfreden.

- Russland støtter ingen resolusjon som direkte eller indirekte åpner veien for en væpnet løsning, sa Ivanov, men han la til at vetoretten må «forvaltes med stor forstand.»

- Den bør bare brukes når verdensfreden står i fare.

(NTB)