Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen reiser de norske MTB-ene til Libanon

Før det er avklart hva mandatet deres skal være.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

( Dagbladet.no): De fire norske MTB-ene (missiltorpedobåter) og soldater som skal bidra til den utvidede UNIFIL-styrken skal ifølge forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen trolig reise til Libanon i morgen, skriver Aftenposten. Og det uten å vite hva de norske soldatenes skal gjøre.

For på stortingets ekstraordinære møte om Midtøsten i går gjorde utenriksminister Jonas gahr Støre det klart at det ennå ikke er sikkert hva de norske MTB-ene skal bidra med.

- Det er ingen tvil om at Libanon ønsker et utvidet UNIFIL, men det gjenstår ennå behov for avklaringer rundt det operative mandatet til en marinestyrke, sa Støre.

Effektiv grensekontroll

Hizbollah-geriljaen er ennå ikke avvæpnet i henhold til kravene i våpenhvile-resolusjonen, resolusjon 1701. Hverken UNIFIL-styrken som befinner seg i Libanon eller landets regjering har fullstendig kontroll over grenseovergangene. Frykten er at Hizbollahs shiamuslimske venner i Syria kan få sendt over våpen til geriljahæren.

- Fortsatt pågår et arbeid overfor libanesiske myndigheter med å få på plass en effektiv grensekontroll. Dette er helt avgjørende for å forhindre ulovlig våpentilførsel. For å lykkes, må vi ha kontroll både til sjøs og mot Syria. Her gjenstår det fortsatt en del avklaringer, men det kan ikke være avgjørende for at vi ikke allerede nå er rede til å delta i operasjonen, forklarte Støre.

Utelukker ikke utsettelse

Libanon har bedt FN om å kontrollere landets territorialfarvann, men det erfortsatt uklarheter rundt den libanesiske regjeringens forespørseler.

SAMLET STORTING: Jonas Gahr Støre og Jan Petersen under gårsdagens ekstraordinære møte. Et samlet storting har gått inn for å bidra med norske soldater til UNIFIL-styrken. Foto:SCANPIX
SAMLET STORTING: Jonas Gahr Støre og Jan Petersen under gårsdagens ekstraordinære møte. Et samlet storting har gått inn for å bidra med norske soldater til UNIFIL-styrken. Foto:SCANPIX Vis mer

- Disse må avklares før norske styrker kan delta i operasjonenm, sa Strøm-Erichsen.

Overfor Afteposten ville hun ikke utelukke at hele operasjonen kan bli utsatt.

Hvis ingenting endres drar de norske MTB-ene ut på deres ti dagers reise mot Libanon. De skal imidlertid ikke forflytte seg på egen kjøl, men fraktes på lektere til Middelhavet. Først 25. september ankommer de rundt 100 norske soldatene og 3. oktober skal fartøy og mannskap være operativt.

image: I morgen reiser de norske MTB-ene til Libanon