Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen setter 20 norske helsearbeidere kursen mot ebola-rammede Sierra Leone

Skal få sikkerhetstrening i Storbritannia.

STRENGE SIKKERHETSRUTINER:  Helsearbeidere som jobber i Sierra Leone, LIberia og Guinea må følge strenge rutiner for beskyttelsesutstyr og håndtering av pasienter. Her begraver frivillige et offer for ebola-utbruddet i Waterloo, rundt tre mil fra Freetown i Sierra Leone. Foto: Florian Plaucheur / AFP Photo / NTB Scanpix
STRENGE SIKKERHETSRUTINER: Helsearbeidere som jobber i Sierra Leone, LIberia og Guinea må følge strenge rutiner for beskyttelsesutstyr og håndtering av pasienter. Her begraver frivillige et offer for ebola-utbruddet i Waterloo, rundt tre mil fra Freetown i Sierra Leone. Foto: Florian Plaucheur / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første gruppen på rundt 20 personer drar til opptrening i York i Storbritannia onsdag. Etter at treningsopplegget er overstått, reiser de videre for å jobbe på det britiskdrevne behandlingssenteret i Moyamba i Sierra Leone.

Treningen finner sted i York i Storbritannia.

- Det har vært en fantastisk respons fra norsk helsepersonell, sa statsministeren på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

- Det er vårt ansvar som samfunn å stille opp, fortsatte hun.

På Stortinget I forbindelse med statsrådene Børge Brende (H) og Bent Høies (H) redegjørelse om ebola for Stortinget tirsdag tok representanter fra alle partier ordet. Alle ga uttrykk for en stor takk til de frivillige.

- Jeg er glad og stolt, oppsummerte helse- og omsorgsministeren om responsen til norske helsearbeidere. S

ammen med statsminister Erna Solberg (H) møter Høie tirsdag ettermiddag noen av de frivillige som skal reise ut.

På plass i desember Til sammen har over 300 nordmenn meldt seg. Mange er leger og sykepleiere, men også ambulansepersonell og en bioingeniør har vært inne til intervju.

- Vi har prioritert å kalle inn dem som tidligere har vært på utenlandsopphold eller som har jobbet med helsekatastrofer i andre land, sa rekrutteringsansvarlig Wibeke Krokås i Helse Bergen før helgen.

Det er første gang at sivilt helsepersonell reiser i regi av norske myndigheter. Det legges opp til at fire grupper med helsearbeidere skal rullere i en seks til åtte ukers tjeneste.

- Bygges opp fra bunnen De første nordmennene vil trolig være på plass i begynnelsen av desember. Høie stilte selv spørsmålet om hvorfor hjelpearbeiderne først kommer nå.

- Svaret er at en slik operasjon krever forberedelser, særlig der rammer og infrastruktur skal bygges fra bunnen av, sa han.

Blant annet har det vært nødvendig å bygge en leir hvor hjelpearbeiderne skal bo. Leiren ligger like utenfor Moyamba by. Av smittevernhensyn skal den bare huse norske eller andre internasjonale hjelpearbeidere.

Vil tenke nytt om helsebistand Flere stortingsrepresentanter tok til orde for at vi bør se på innretningen av helsebistand framover. Innsatsen har i stor grad vært rettet mot konkrete mål, som vaksineprogram eller å bekjempe hiv og aids, mens oppbygging av helsevesen har fått mindre oppmerksomhet.

- Kortsiktig nødhjelp er ikke nok. Det trengs en langsiktig innsats for å bygge ut velfungerende helsevesen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Kombinasjonen av fattigdom og mangel på et fungerende helsevesen var viktige grunner til at ebolaviruset fikk fotfeste i de tre vestafrikanske landene.

- Dette er en regional helsetrussel, men også en global sikkerhetsrisiko. Dessverre tror jeg vi bare har sett toppen av isfjellet. Den typen sykdomsutbrudd vi kan oppleve flere av hvis vi ikke greier å styrke kapasiteten i utviklingsland, både når det gjelder helse og tilgang på rent drikkevann og sanitære forhold, sa Brende.

Norge har hittil gitt 329 millioner kroner til bekjempelse av ebola. Brende sier det kan komme ytterligere bidrag ved behov.(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media