I morgen sier det PANG!

Søndag klokka fem sekunder over tolv ligger Norges første høyhus i tusen knas på bakken. Politiet sperrer av et stort område, men det er likevel gode utsiktsmuligheter til tidenes eksplosjonsshow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presis klokka tolv går 100 kilo dynamitt av, fordelt i fire forskjellige etasjer. Ved hjelp av dynamitten - og tyngdekraften - vil bygningen falle rett ned og forhåpentligvis ikke skade noen av nabobyggene.

Mulighetene for eventuelle feilskjær er imidlertid små, mener ekspertene. Engelskmannen Richard Greene har vært i gamet i over 30 år og sier at naboer kan føle seg trygge.

- Du må være en særdeles god sprengningsekspert dersom du skal klare å få en slik bygning til å tippe over. Tyngdekraften sørger for at noe slikt er nærmest umulig, sier Richard Greene.

Paul E. Lødøen, konserndirektør i NCC Norge AS, som eier og står bak rivingen av oljeselskapet Philips' 15 etasjers tidligere hovedkvarter, sier at rivingen ikke skal være noen form for underholdning.

- Søndagens operasjon er ikke noe sirkus. Bygningen trengte et løft dersom vi fortsatt skulle bruke den, men vi river den heller, av miljømessige hensyn, opplyser Lødøen.

Politiet er imidlertid av en annen oppfatning.

- Det blir jo litt av et show, da, sier spesialmedarbeider Morten Skagen ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.

Dersom noen ønsker å ta seg innenfor sikkerhetsområdet, vil de bli tatt hånd om av politiet eller deres hunder, og ilagt bøter, opplyser Skagen.

Rundt 50 politi- og sikkerhetsfolk vil befinne seg ute i gatene ved sperringene, som er satt opp rundt en sikkerhetssone på 150- 200 meter. Årsaken til at det er opprettet en sikkerhetssone er blant annet lufttrykket som oppstår når bygningen klapper sammen.