I morgen sier han «ikke skyldig»

Radovan Karadzic ankom Haag i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen ettermiddag blir Radovan Karadzic fremstilt for retten i Haag for første gang, opplyser FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

Karadzic skal tilkjennegi overfor dommeren om han erklærer seg skyldig eller ikke skyldig.

Han er tiltalt for folkmord, etnisk rensning, mord, forfølgelser og deportasjoner, umenneskelige handlinger, gisseltakninger og ulovlige terrorhandlinger mot sivile.

Haagdomstolen tok ut tiltale mot Karadzic allerede i juli 1995. Tiltalen gikk ut på folkemord og andre forbrytelser mot sivile i Bosnia og Herzegovina. Samme måned skal Karadzic ha orkestrert massakren på 8000 bosniske menn og gutter i Srebrenica.

Les mer om tiltalen her.

Ankom Haag i dag

Radovan Karadzic ankom Haag i dag tidlig etter å ha blitt smuglet ut av Serbia av maskerte representanter for det serbiske sikkerhetspolitiet. Anken hans, som advokaten hadde postlagt i siste liten for å hindre utleveringen, rakk ikke fram før fristens utløp.

Utleveringen fant sted nattestid for å hindre et sammenstøt med serbiske ultranasjonalister. 15 000 demonstrerte i Beograds gater i går, men det var likevel færre enn ventet.

Karadzic ble pågrepet forrige uke etter 13 år på rømmen. Han insisterer på å forsvare seg selv under rettssaken i Haag. 

FANGET ETTER 13 ÅR PÅ RØMMEN: I dag ble Radovan Karadzic utlevert til Haag.