Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen slippes den siste Orderud-dømte ut

Veronica Orderud (42) vender tilbake til gården.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten 16 år etter at skuddene falt på Orderud gård pinseaften i 1999, slipper den siste trippeldrapsdømte ut av fengsel i morgen. Veronica Orderud (42) vender tilbake til gården.

Halvannen uke etter at hennes meddømte ektemann Per Orderud (60) forlot fengselet, slipper Veronica Orderud (42) ut i frihet i morgen, ifølge privatetterforsker Tore Sandberg.

Den siste tida av soninga har hun tilbragt i en overgangsbolig i Oslo for innsatte som går mot slutten av soninga.

Blir kjørt til hjem Utenfor skal privatetterforsker Tore Sandberg ta henne imot.

- Jeg vil hente henne og kjøre henne til gården. Jeg tror ikke Per Orderud har noen spesielle planer for hjemkomsten hennes, jeg vet ikke om han har kjøpt kake, sier Tore Sandberg til Dagbladet.
 
Han har vært engasjert av paret siden 2006 for å gå gjennom etterforskningsmaterialet og jobbe opp en gjenopptakelse.

RETTSSAKEN: Veronica Orderud i Nes herredsrett i Frogner grendehus i Sørum i mai 2001. Hun og ektemannen Per Orederud (til ventre i bildet) ble dømt til 21 år fengsel for medvirkning til overlagt drap, en straff lagmannsretten senere opprettholdt. Ekteparet mener de er uskyldig dømt og skal begjære saken gjenåpnet.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RETTSSAKEN: Veronica Orderud i Nes herredsrett i Frogner grendehus i Sørum i mai 2001. Hun og ektemannen Per Orederud (til ventre i bildet) ble dømt til 21 år fengsel for medvirkning til overlagt drap, en straff lagmannsretten senere opprettholdt. Ekteparet mener de er uskyldig dømt og skal begjære saken gjenåpnet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hun er glad for at soninga er ferdig og konsentrerer seg med høytrykk på gjenopptakelsesbegjæringen som vil komme, sier han.

Trippeldrap 5. april 2002 ble ekteparet Per og Veronica Orderud i Eidsivating lagmannsrett dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap på Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) i kårboligen på Orderud gård i sørum kommune i Akershus på pinseaften den 22. mai 1999.

Ekteparet Orderud bestemte seg på et tidspunkt under soninga for å gå fra hverandre som ektepar, men de forble venner. Mot slutten av soninga bestemte de seg for å være ektefeller igjen og de skal bo sammen på Orderud gård i tida framover. I fjor våres skrev Dagbladet Magasinet om ekteparet på permisjon på gården (krever abbonement).

De to har hele tida nektet for å ha hatt noe med drapene å gjøre. I juni 2010 trakk Orderud-paret sin gjenopptakelsesbegjæring etter sju år. De ønsket å etterforske saken videre før den ble behandlet. Planen er at en ny begjæring skal leveres mot slutten av februar i år.

- Vi mener det er grunnlag for å få saken deres forsøkt på nytt. Når vi fremmer en begjæring om gjenåpning er det et alvorlig ment forsøk på å få saken prøvd på nytt, sier Sandberg.

- Uttaler meg ikke absolutt Mener du Per og Veronica Orderud er uskyldige?

- Jeg har opp gjennom alle de åra jeg har jobbet med slike saker ikke uttalt meg om slikt i absolutte former. Jeg var ikke i kårboligen da skuddene falt og jeg var ikke med på planleggingen. Det er bare de som var det som vet dette, sier Sandberg til Dagbladet.

Han legger til:

- Det gir seg nesten selv at et slikt trippeldrap ikke skjer ved at en tilfeldig forbipasserende bestemmer seg for å bli kvitt litt ammunisjon. Vi som jobber med dette mener det er grunn til gjenåpning, sier han.

- Nye vitner Han hevder det vil komme nye opplysninger i saken. Han er hemmelighetsfull om hva, men sier det er snakk om tekniske bevis, nye vitner og gamle vitner med nye opplysninger.

- Jeg er helt overbevist om at noen vet noe, sier han, og mener etterforskningen ikke ble så godt endevendt som den kunne ha blitt før den nådde rettssystemet.

JOBBER MED GJENOPPTAKELSE: Privatetterforsker Tore Sandberg mener det er grunnlag for å gjenåpne Per og Veronica Orderuds sak. Advokat Frode Sulland forsvarte Per Orderud i retten og skriver i disse dager gjenåpningsbegjæringen.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
JOBBER MED GJENOPPTAKELSE: Privatetterforsker Tore Sandberg mener det er grunnlag for å gjenåpne Per og Veronica Orderuds sak. Advokat Frode Sulland forsvarte Per Orderud i retten og skriver i disse dager gjenåpningsbegjæringen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Det er advokat Frode Sulland som skriver begjæringen som beskrives som «svært omfattende». Sandbergs plan er å opprette en nettside hvor dokumentasjonen skal legge ut i en slags nett-TV-serie i fire eller fem episoder etter at gjenopptakelsesbegjæringen er levert.