I morgen smeller det

22. desember er den store bulkedagen.

ULYKKER: 22. desember er den dagen i året flest nordmenn bulker med bilen. Foto: Scanpix
ULYKKER: 22. desember er den dagen i året flest nordmenn bulker med bilen. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I dagene rett før jul er det nesten dobbelt så mange tilfeller av småbulking som ellers i året, og i morgen er det den store bulketoppdagen, sier kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon, Leif Osland til Dagbladet.

I fjor bulka 531 nordmenn den 22. desember, noe som er 76 prosent mer enn på en gjennomsnittsdag, opplyser Osland.

Flest menn - Verstingene er de mellom 35 og 49 år, og tallene viser at menn bulker dobbelt så ofte som kvinner, sier Osland.

Hva er grunnen til det?

- Det kommer nok at det er menn som kjører mest bil.

Menn eller kvinner, totalt bulka 9470 nordmenn i årets siste måned i fjor.

Mørketall - Tallet har vært høyere tidligere, men 2009 lå klart i tetssiktet blant de årene der man har bulket mest i desember, sier Osland.

Han tror mørketallene er høye, i alle fall når det gjelder antall tilfeller av småbulking.

- Både egenandel og bonustap er knyttet til småbulking, og derfor velger mange å ikke melde fra til forsikringsselskapet, sier Osland.

Om man regner med alt fra småbulking til alvorlige ulykker med personskade, ble det totalt meldt inn 1716 uhell til forsikringsselskapene den 22. desember i fjor.

Parkering Uhellene skjer som oftest når folk ikke er oppmerksomme på overfylte parkeringsplasser eller i trange parkeringshus, opplyser Osland.

- Man tenker på om svigermor blir fornøyd med ribba, eller om ungene vil like gavene, og så smeller det, sier han.

Det er mest førjuls-bulking i folkerike fylker som Oslo, Akershus, Rogaland og Hordaland, viser FNOs trafikkstatistikk.
 
- Og kanskje ikke så overraskende skjer de fleste ulykkene i byene, sier Osland, som har følgende råd for å unngå en førjulsbulk:

- Stress ned, ta det rolig, hold fokus på kjøringen, se deg for og vent med rygging til det er klart.

Fyllekjøring Det blir kaldt til helga, og Statens vegvesen er bekymret for at glatte veier og stressede sjåfører skal presse opp ulykkesstatistikken enda mer.

- Vi oppfordrer folk til å ta det med ro, for i utfartshelger som denne skjer det det flere ulykker enn ellers, sier kommunikasjonsdirektør Sissel Faller i Vegvesenet, til Aftenposten.

Fyllekjøring er også et problem.  Ifølge en foreløpig upublisert rapport fra Trygg Trafikk som Aftenposten har fått tilgang til, mistenker hele 20 prosent av Norges mannlige bilister at de har kjørt med promille dagen derpå, mens 10 prosent av kvinnene svarer det samme.

Denne problemstillingen er særlig aktuell nå som høytiden nærmer seg, påminner kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk

- Det er mange sammenkomster og mye feiring i julen, og mange glemmer at de fortsatt kan ha alkohol i blodet dagen etter festen, sier hun til Aftenposten.no.