Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen står Europa stille

Klokka 12.00 vil millioner av mennesker stå stille i tre minutter for å minnes de utallige ofrene etter flodbølgekatastrofen. Men Danmark sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nærmere 160 000 mennesker er så langt meldt omkommet etter at tsunamibølgene slo inn over kyststripene i Sørøst-Asia.

Katastrofen rammet også turister som ferierte i området, og i øyeblikket lever titusener av europeere med savnet av sine kjære.

I går gikk EU ut med en oppfordring om å minnes de omkomne og savnede med tre minutters stillhet i morgen klokka 12.

Oppfordringen gikk ut til EUs 450 millioner innbyggere, men Norge og Sveits - som ikke er medlemmer av unionen - vil også slutte seg til markeringen.

Flagger på halv stang

Mellom klokka 12.00 og 12.03 vil flagg over hele Europa vaie på halv stang. Børser stopper handelen, og hver enkelt europeer er bedt om å ta tre minutters pause fra sine daglige gjøremål i stille respekt, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Flere europeiske kongehus har varslet at også de vil delta i stillheten, og i kirker forberedes spesielle bønner like før og etter markeringen.

I Berlin, Amsterdam, og Roma vil alle offentlige kommunikasjonsmidler stå stille i tre minutter, og Italia har varslet at også landets flyplasser vil holde stille i tre minutter.

MINNES OFRENE: Uteem fra Mauritius tenner lys for ofrene etter flodbølgekatastrofen. I morgen står Europa stille i tre minutter, men danskene vil ikke være med. Foto: Scanpix/AP
MINNES OFRENE: Uteem fra Mauritius tenner lys for ofrene etter flodbølgekatastrofen. I morgen står Europa stille i tre minutter, men danskene vil ikke være med. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Samtidig vil tv- og radio-stasjoner i Storbritannia, Nederland og Italia avbryte sendingene sine for markere de tre minuttene.

I Brussel skjer markeringen utenfor EU-hovedkvarteret. Der skal flaggene som symboliserer hvert av de 25 medlemslandene fires til halv stang, som et tegn på samhold i sorgen og savnet.

Fri i Finland

Gjennom rekordinnsamlinger til hjelpearbeid har europeiske land vist at tragedien i Asia går innpå dem. Morgendagens markering er ment å være et ytterligere signal om solidaritet med de utallige ofrene.

Finske bedrifter har allerede blitt enige om å gi sine arbeidere fri til å kunne avholde tre minutters stillhet.

Bedrifter over hele Europa oppfordres til det samme.

- Regjeringen håper at arbeidsgivere vil gjøre alt de kan slik at arbeidstakere kan få delta i stillheten, og vise sin respekt, sier Storbritannias kulturminister Tessa Jowell til AP.

Norge og Sverige står stille

Statsminister Kjell Magne Bondevik har allerede varslet at Norge vil slutte seg til EU-markeringen. Utenriksdepartementet har bedt om at det flagges på halv stang fra offentlige bygg.

Oslo Børs vil instille handelen, og tog, trikk og busser vil stanse i tre minutter. I dette tidsrommet blir du og jeg oppfordret til stillhet.

Også svenskene vil stå stille klokka 12 i morgen. Så langt er 51 svensker meldt omkommet etter katastrofen, mens nærmere 2000 fortsatt er savnet. Det gjør Sverige til et av de hardest rammede landene i Europa.

- Sverige vil stanse et øyeblikk, sier landets statsminister Göran Persson.

Men danskene sier nei

Danmark vil på sin side ikke imøtekomme EU-oppfordringen. I stedet flagges det på halv stang, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Statsministerens kontor i Danmark sier at bakgrunnen er at de oppfordret til to minutters stillhet allerede på søndag.

Ifølge avisa Politiken kommer noen dansker likevel til å markere de 160 000 menneskene som døde i katastrofen.

Øresundbroen skal lukkes for trafikk mellom klokka 12.00 og 12.03, ved at bommene lukkes på dansk side og betalingssystemet skrus av i Sverige.

I tillegg har Københavns Fondsbørs besluttet å følge EU-oppfordringen, og flyselskapet SAS skal gjøre det på steder hvor det er praktisk mulig.

Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), har sagt at han vil delta ved en offisiell minnehøytidelighet i Thailand, sammen med Bondevik, svenskenes Göran Persson og Sveriges konge Carl XVI Gustaf.

SISTE HILSEN: Denne rosen ble lagt ned utenfor butikken til en svensk kvinne som er fryktet omkommet i flodbølgekatastrofen. Sammen med blomsten ligger en lapp der det står at avsenderens tanker er hos den rammede familien.
DEN BUNNLØSE SORGEN: Familien bryter sammen i gråt da de får liket av den lille gutten på sykehuset i Galle i Sri Lanka. Nærmere 160 000 mennesker er til nå døde etter katastrofen. 11 000 utlendinger er enten bekreftet omkommet eller savnet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media