I morgen starter Nancys 100 timer

Hva vil demokratene få til når de overtar makten i Kongressen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det tok nesten 200 år før Kongressen fikk sin første kvinnelige majoritetsleder. Det tok demokratene 12 år å vinne tibake flertallet.

Derfor er det kanskje unødvendig å si at det er en stor begivenhet når demokratene, anført av Nancy Pelosi, offisielt overtar styringen på Capitol Hill i morgen.

Allerede før 7.november-valget var vunnet, gjorde Pelosi det klart at hun var klar med en plan.

Mer spesifikt har hun en 100-timersplan for hvordan hun vil dreie USA i demokratenes retning etter et drøyt tiår med republikansk flertall, skriver AP.

100-timersplanen
Dag 1:
Første sak på agendaen er å bryte lobbyistenes sterke innflytelse på lovgiverne i Kongressen.

Dag 2: Vedta alle anbefalingene i rapporten fra 11. septemberkommisjonen.

De gjenstående 52 timene vil majoritetslederen øke minstelønnen til 7,25 dollar per time, halvere studielånsrenta, åpne for direkte forhandlinger mellom myndighetene og legemiddelindustrien for å få lavere priser, samt økt satsing på stamcelleforskning.

Når de hundre timene er utløpt vil demokratene konsentrere seg om å få rettet opp et budsjettunderskudd på 300 milliarder, samt sørge for et bedre samarbeidsklima mellom demokrater og republikanere.

HAR EN PLAN: - Fra hav til hav, stemte det amerikanske folket for forandring, erklærte Nancy Pelosi da valgresultatet var klart i USA onsdag 8. november. I morgen inntar hun og demokratene Kongressen med flertall. Og Nancy har planene klare. Foto: EPA/Scanpix
HAR EN PLAN: - Fra hav til hav, stemte det amerikanske folket for forandring, erklærte Nancy Pelosi da valgresultatet var klart i USA onsdag 8. november. I morgen inntar hun og demokratene Kongressen med flertall. Og Nancy har planene klare. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Verre i Senatet

Men det spørs hvor mye de nyvalgte demokratene vil rekke over de første hundre timene.

Lobbyister og næringslivsgrupper er allerede i gang med å innfiltrere demokratenes rekker på Capitol Hill, og kan dermed fra dag én legge hindringer i veien for demokratenes politiske ambisjoner.

Blant Washingtons lobbyistindustri, som årlig setter nærmere 2,3 milliarder dollar i omløp, har innflytelsesrike grupper som The Alliance of Automobile Manufacturers og The Federalist Group gått foran og ansatt demokrater for å lede deres lobbyvirksomhet, ifølge AP.

Men en langt større bekymring for demokratene er hvordan demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, vil klare seg, skriver Time Magazine.

67-årige Reid fra Nevada fikk en sterk påminnelse om hvor skjør maktbasen hans i Sentatet er, da South Dakotas senator Tim Johnson ble innlagt på sykehus 13.desember med hjerneblødning. Tilstanden for Johnson er fremdeles kritisk, og setter demokratenes flertall i fare.

Men selv med en frisk senator tilbake i jobben, vil Reid ha store vanskeligheter med å få gjennomslag for sakene, som hans partifelle Pelosi har annonsert.

- Reid forstår at den eneste måten han kan få lover er å samarbeide med republikanerne, sier hans talsmann Jim Manley til Time Magazine.

I morgen starter Nancys 100 timer

Irak-krigen

Men det store, altoverskyggende spørsmålet de neste to årene og avgjørende for hvorvidt demokratene vil beholde flertallet etter valget i 2008, vil være Irak-krigen.

Allerede neste måned vil Pentagon be Kongressen om en ekstra pengesjekk på snaue 100 milliarder dollar for å betale for krigen både i Afghanistan og Irak frem til september.

Nå er det opp til Pelosi og Reid å bestemme om de vil endre Bush-administrasjonens krigsstrategi gjennom å kutte eller stille betingelser ved støtten som skal gis.

Bush-administrasjonens nye Irak-strategi vil bli offentliggjort i løpet av noen dager, men lekkasjene mer enn antyder at presidenten vil sende flere amerikanske soldater til Irak for å stabilisere urosentra i en overgangsperiode.

Bush ber om samarbeid

Kanskje ikke så rart da at president Bush i et innlegg i The Wall Street Journal oppfordrer til godt samarbeid mellom administrasjonen og Kongressen.

Presidenten gjentok sin langsiktige politiske strategier i forhold til Irak, skattelette og endringer i velferdstilbud, men politikken ble pakket inn i en appell om godt samarbeidsklima, skriver AP.

Dagen før dagen da demokratene overtar makten i Kongressen, kom presidenten med denne oppfordringen:

- Sammen har vi en sjanse til å tjene det amerikanske folket gjennom å løse komplekse problemer, som mange ikke forventer at vi skal takle, langt mindre løse i dagens partipolitiske klima i Washington.

Og appell ble til advarsel:

- Dersom Kongressen velger å vedta forslag som er rene politiske uttalelser, vil det bli en fastlåst situasjon, skriver presidenten i dagens utgave av Wall Street Journal.

Bush har de siste ukene vist vilje til å gå med på demokratenes krav om at minstelønna økes, dersom vedtaket akkompagneres av et skattelette for småbedrifter.

VIL FÅ DET VANSKELIGERE: Time Magazine spår at Harry Reid vil få det langt tøffere med å få gjennomslag for demokratenes politikk i Sentatet enn hans partifelle Nancy Pelosi i Kongressen.
BER OM SAMARBEID: President George W. Bush oppfordrer til samarbeid mellom demokratene og republikanerne. Om kort tid vil han kunngjøre sin nye Irak-strategi. Her er Bush sammen med Condoleezza Rice 28.desember 2006.
DET STORE SPØRSMÅLET: Hvordan situasjonen i Irak skal løses, er ett av de store spørsmålene for både demokrater og republikanere frem mot presidentvalget i 2008. Dette bildet viser omkomne amerikanske soldater på Dover Air Force Base i Delaware. Ved utgangen av 2006 hadde antallet drepte amerikanere i Irak passert 3000.