Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I morgen stopper Norge opp

Ett minutt stillhet kl. 12.00 i Norge og Sverige i morgen, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet

LANDESORG: Hundrevis har brukt søndagen på å vise ofrene sin støtte og respekt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LANDESORG: Hundrevis har brukt søndagen på å vise ofrene sin støtte og respekt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vil bli lagt ut en kondolanseprotokoll i Universitetets aula som kong Harald og dronning Sonja skal signere først, opplyste statsminister Jens Stoltenberg i ettermiddag. Protokollen blir også lagt ut på nett.

Sveriges utenriksminister Fredrik Reinfeldt har varslet at det også i nabolandet blir ett minutts stillhet klokka 12 som uttrykkfor medfølelse og solidaritet med det norske folk.

Besøkte åstedet Klokka halv fem kom kongeparet for å se på bombas rasering på nært holdt. Ledsaget av statsminister Jens Stoltenberg og regjeringsråd Nina Frisak var kongeparet en halvtime inne på området. De møtte også polititjenestemenn som gjør tekniske undersøkelser og søk på et ekstremt vanskelig åsted. Det kan fortsatt være døde mennesker i regjeringsbygningene.

- Det gjør et veldig stort inntrykk på alle, også på kongeparet, å se ødeleggelsene. Det er veldig sterke krefter som har vært i sving. Så godt som alle kontorer i regjeringsbygningen er ødelagt.  Det er et sted der sju mennsker har mistet livet. Det er et åsted med store materielle skader. Dette går sterkt inn på alle, også de kongelige. De som jobber med tekniske undersøkelser og søk, har en stor og svært vanskelig jobb, sier statsministeren.

Nasjonalt symbol Han sier hele kongefamilien gjør en viktig jobb for landet disse dagene. Tidligere på dagen deltok de i minnegudstjeneste i Domkirken. I går besøkte kongen, dronningen og kronprins Haakon Sundvolden og de overlevende AUF-erne, og hele familien la ned blomster i blomsterhavet foran Domkirken.

- Jeg setter veldig pris på at kongen og dronningen og hele kongefamilien er så tilstede i sorgen og sorgarbeidet. Vi skal være glade for at vi har et kongehus som samler oss i en slik situasjon, sier statsministeren.

Får krefter av støtten Statsminsteren holdt i går formiddag minnetale over ofrene i Oslo Domkirke. Deretter møtte møtte han stortingspresident Dag Terje Andersen og de parlamentariske lederne i Stortinget.

Siden terrorbomben og massakrene på Utøya har det vært umenneskelige arbeidstimer for statsministeren.

- All den menneskelige støtten og varmen jeg får fra hele Norge gir meg krefter, men først og fremst håper jeg den gir støtte til de etterlatte, sier Stoltenberg.

- Jeg er veldig glad for at vi har et kongehus som deltar i sorgen og sorgarbeidet i medfølelse, sier Stoltenberg, etter at han hadde tatt kong Harald og dronning Sonja på befaring i det totalraserte regjeringskvartalet.

NORGE SØRGER: Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NORGE SØRGER: Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer