I morgen tidlig lander verdens første romturist

Dennis Tito gjør seg klar til sin siste natt i rommet. Søndag morgen lander verdens første romturist. Nå har ytterligere 100 millionærer har bestilt tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INGEN SUPERMANN:- Du trenger ikke å være noen supermann får å reise til rommet, sier Dennis Tito til russiske journalister. Nå vil han åpne for at flere kan reise til rommet. 100 står allerede i kø. Foto: SCANPIX/REUTERS/RTV 180 millioner kroner for en tur til rommet skremmer ikke. Det amerikanske selskapet som skaffet Dennis Tito en plass i den russiske raketten har ordrebøkene fulle. Over 100 millionærer har betalt 900.000 kroner for å reservere en tur til rommet fra selskapet Space Adventures, melder nyhetsbyrået AP.

Tito lander søndag morgen

Klokka sju søndag morgen er romturen over for rikingen Dennis Tito. Da viil Soyuz-raketten TM-31 lande i en ørkenområde i Kasakhstan.

Alt har likevel ikke gått etter planen.

Opprinnelig skulle Tito besøke den russiske romstasjonen «Mir». Men siden den ble skrotet, fikk han booket om «biletten» til den internasjonale romstasjonen «Alpha» - til amerikanernes store irritasjon. Det bekymrer ikke Tito.

- Dette overgår alt jeg noen gang har drømt om, sa Tito dagen etter at han ankom romstasjonen, og la til at å leve i rommet var som å ha et helt annet liv.

I NASAs hovedkvarter rister de på hodet over Dennis Tito. NASA-sjef Daniel Goldin liker ikke å ha turister på romstasjonen.

- Herr Tito innser ikke hvor mange tusen mennesker i USA og Russland som forsøker å ivareta hans sikkerhet, sier Goldin. Han opplyser at det å ha en turist på romstasjonen stresser hele organisasjonen.

Men i Russland har de problemer med å finansiere sitt romprogram. De 180 millioner kronene Tito har betalt kommer derfor godt med. Det som kanskje irriterer amerikanerne er at Tito tilbød NASA 200 millioner dollar – 1,8 milliarder kroner – for å bli med et amerikansk romskip. Men NASA avslo blankt.

Kosmonautene roser Tito

Når Tito lander søndag morgen vil han ha vært i rommet i åtte dager. Klokka to natt til søndag forlater Soyuz-raketten romstasjonen, og starter turen tilbake til jorda.

De russiske kosmonautene roser Tito, og forteller at han slett ikke har vært i veien – tvert imot.

- Han forsøker å hjelpe oss i vårt spartanske hushold så godt han kan, sier Talgat Musabajev til den russiske TV-stasjonen RTR.

Tito selv sier at det første han skal gjøre når han får fast grunn under føttene igjen, er å kontakte myndighetene og overbevise dem om at de må åpne opp for at flere turister kan få seg en tur i rommet.

- I det minste de som har råd til det, presiserer Dennis Tito.

100 står allerede på venteliste.