I morgen tidlig våkner vi opp til væpnet politi

Patruljene væpner seg fra klokka åtte.

BAR VÅPEN I SOMMER: Politiet økte beredskapen i hele Oslo i forbindelse med PST varslede terrortrussel mot Norge i sommer. Her utenfor Oslo Sentralstasjon. Foto: Christian Roth Christensen
BAR VÅPEN I SOMMER: Politiet økte beredskapen i hele Oslo i forbindelse med PST varslede terrortrussel mot Norge i sommer. Her utenfor Oslo Sentralstasjon. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bakgrunnen er trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) der forsvar og politi blir utpekt som mulige terrormål, skriver adressa.no.

- Innsatspersonell, det vil si alt operativt personell i kategorien én til fire, skal væpne seg fra klokka åtte i morgen tidlig, sier operasjonsleder Sissel Hansen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

I hovedstaden vil dette i praksis bety at alle patruljerende politifolk vil bære våpen, da disse har våpengodkjenning. Væpningen det er snakk om, er en tjenestepistol i hylster på hofta.

Til 19. desember Bevæpningen skal i denne omgang vare fram til 19. desember.

- I trusselvurderingen er blant annet politipersonell angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling. Politidirektoratet har vurdert denne trusselen mot polititjenestepersoner som så alvorlig at de ikke anser gjeldende bevæpningspraksis som tilstrekkelig, uttalte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) før helga.

Dette skriver regjeringen om politiets innsatspersonell:

•Politiets innsatspersonell er delt inn i kategoriene IP1, IP2, IP3 og IP4 etter kompetanse. Personell i kategori 1-4 utgjør samlet om lag 5000 tjenestepersoner. Hovedinnsatsstyrkene i politiet er tjenestepersonell i kategoriene IP3 og IP4.

•Innsatsstyrken gjennomfører årlige treninger. Disse gjennomføres etter fagplaner fra Politihøgskolen og avhenger av hvilken gruppe innsatspersonell den enkelte tilhører. Alt innsatspersonell må ha gyldig skytegodkjenningsprøve for å kunne delta i bevæpnede oppdrag.

•I innsatspersonell kategori 1 inngår tjenestepersoner i Beredskapstroppen. Beredskapstroppen har 900 timer vedlikeholdstrening årlig.

•I kategori 2 inngår tjenestepersoner som har livvakttjeneste som hovedoppgave. Livvakttjenesten trener 200 timer hvert år.

•I kategori 3 inngår tjenestepersoner i politidistriktenes utrykningsenheter (UEH). Alle politidistriktene har i dag minimum ett lag med åtte personer. Dette innsatspersonellet har særskilt tilleggskompetanse for blant annet å kunne håndtere skarpe oppdrag. På landsbasis er det utdannet 800 UEH-personell, som årlig gjennomfører 103 timers opplæring med etterfølgende godkjenningsprosedyre.

•I kategori 4 inngår alle andre tjenestepersoner som utfører operativ tjeneste som skal gjennomføre årlig utdanning og godkjenningsprøve for tjenestevåpen. Innsatspersonell i kategori 4 gjennomfører årlig 40 treningstimer.

- Ikke problemer - Bevæpningen skal ikke by på problemer. Vi har trening fra terrorberedskapen i sommer, sier Sissel Hansen i oslopolitiet.

Bevæpningen gjelder ikke bare i hovedstaden.

- Vi har fått en ordre og den følger vi, sier stabssjef Jan Birger Jacobsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt til adressa.no og utdyper:

- Patruljene bevæpnes når de er på vakt og ordningen skal evalueres etter hvert. Politidirektoratet vil også gjøre sin egen evaluering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer